ΕΚΜΕΚ ΠΑΓΩΤΟ
Η κα Σελλή μού έγραψε: Σοφία μου αυτό το παγωτό θέλω να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε! Για να δούμε λοιπόν πώς το φτιάχνει:
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 ermol (σαντιγύ σε κουτί)
1 κουτί γάλα εβαπορέ βλάχας ή νουνού μπλέ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 ποτήρια του νερού νερό
300 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
λίγο λιωμένο βούτυρο
Φούρνος προθερμασμένος στους 170οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε ένα ταψί τετράγωνο ή μακρόστενο και μέσα τοποθετούμε το κανταΐφι αφού το ανοίξουμε πολύ καλά (το ξένουμε δηλαδή). Το πατάμε με τα χέρια για να αποκτήσει συνοχή και το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα συμπαγές στρώμα πάχους 1-1,5 εκ. περίπου.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω.
Σειρά έχει το σιρόπι: σε κατσαρολάκι βράζουμε για 5 λεπτα από την ώρα που θ΄αρχίσει ο βρασμός, όλα τα υλικά μαζί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεφουρνίζουμε το κανταΐφι κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τότε θα το σιροπιάσουμε σιγά-σιγά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το παγωτό : χτυπάμε στο μίξερ το ermol μαζί με τη ζάχαρη άχνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και μετά το εβαπορέ.
Αφού το μείγμα έχει γίνει μια όμορφη κρέμα, τη βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη.
Στο μισάωρο βγάζουμε το παγωτό και ρίχνουμε κομματάκια από το σιροπιασμένο κανταΐφι. Όσο πιο πολύ βάλουμε, τόσο πιο πλούσιο γίνεται το γλυκό μας.
Κλείνουμε το δοχείο και τοποθετούμε το εκμέκ παγωτό στο ψυγείο για 24 ώρες. Πρέπει να παγώσει καλά.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Η φίλη μας προτείνει μια διαφορετική εκδοχή του παγωτού αυτού, χωρίς κανταΐφι αυτή τη φορά.
Θυμάστε τα μικρά "KISS" (γεμιστές σοκολατίτσες με κρέμα βανίλια ή φράουλα) που τρώγαμε όταν ήμαστε παιδιά κι ακόμη τρελλαίνουν τους πιτσιρικάδες;
Η κα Σελλή παίρνει 5 από αυτά και τα κόβει σε 3 κομμάτια το καθένα (συνολικά 15 τεμάχια).
Στο μισάωρο λοιπόν, όταν θα βγάλει το παγωτό από την κατάψυξη, ρίχνει τα κομμάτια αυτά σε διάφορα σημεία μέσα στο δοχείο και μετά τοποθετεί και πάλι στην κατάψυξη για 24 ώρες. Η εκτέλεση αυτή αρέσει ιδιαίτερα στην οικογένειά της.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο εκμέκ παγωτό μπορούμε να προσθέσουμε και χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, αν θέλουμε να το κάνουμε ακόμη πιο πλούσιο. Ειδικά η γεύση του φυστικιού Αιγίνης, του ταιριάζει πολύ.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Άγαλμα αγγέλου σε καντήλι ψηφίδα ασημί
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας LED 90 ημερών κάκτος
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας με την Παναγία των Κρίνων
Ηλεκτρικό καντήλι λάβαρο χρυσό