ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
3-4 μεγάλα κολοκυθάκια (1 κιλό περίπου)
2/3 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 + 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κ. γλ. πελτές ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
1 κύβος λαχανικών (ή βοδινού)
11/2 φλ. τσ. ζεστό νερό
1 1/2 φλ. τσ. τριμμένο φυτικό τυρί (ή κεφαλοτύρι αν δεν πρόκειται για περίοδο νηστείας)
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στον πολυκόφτη ή τις περνάμε από το χοντρό μέρος ενός ρεντέ. Τα 2/3 του τοματοχυμού που θα πάρουμε θα τα βάλουμε στη γέμιση και το 1/3 θα το ρίξουμε στο ταψί.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα ξύνουμε ελαφρά εξωτερικά για να φύγει η φλούδα τους και τα κόβουμε στη μέση κατά το μήκος τους.
Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του γλυκού αδειάζουμε το περιεχόμενό τους. Τη σάρκα που αφαιρούμε, την αλατίζουμε και την κρατάμε στην άκρη γιατί θα τη χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Αραδιάζουμε τα μισά κολοκυθάκια-βαρκούλες σε ένα ταψάκι που να τα χωράει άνετα.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε μισό φλ. τσ. λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Ταυτόχρονα καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι με πολλά νερά. Επίσης στίβουμε στα χέρια μας την ψίχα των κολοκυθιών.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ζωηρά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε την κολοκυθόψιχα και τον μαϊντανό. Ανακάτεμα και πάλι. Προσέχουμε, γιατί "κολλάει" εύκολα το ρύζι.
Τώρα θα συμπληρώσουμε τα 2/3 από τον φρέσκο τοματοχυμό στην κατσαρόλα, τον πελτέ, θα ρίξουμε αλάτι και πιπέρι και, αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά της γέμισης, θα την αφήσουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της. Τότε θα κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση και τις τοποθετούμε στο κοίλωμα των κολυκυθιών. Αν περισσέψει κάποια ποσότητα, θα την βάλουμε στο ταψί, εδώ κι εκεί. Ή μπορούμε να γεμίσουμε μερικές ντομάτες. Σ΄αυτή την περίπτωση, το εσωτερικό που θ΄αφαιρέσουμε από τις ντομάτες θα το τρίψουμε επίσης στο ρεντέ και θα το βάλουμε κι αυτό στο ταψί.
Διαλύουμε τον κύβο των λαχανικών μέσα στο ζεστό νερό.
Περιχύνουμε το φαγητό με μισό φλ. τσ. λάδι, με το υπόλοιπο 1/3 του τοματοχυμού και με το ζωμό που φτιάξαμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
Μετά τη μια ώρα ψησίματος θ΄αφαιρέσουμε το καπάκι, θα πασπαλίσουμε με τριμμένο φυτικό τυρί (ή κεφαλοτύρι, αν δεν πρόκειται για περίοδο νηστείας) και θα συνεχίσουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό κι από πάνω (περίπου ένα τέταρτο της ώρας) .
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον για μισή ώρα και μετά σερβίρουμε. Νηστίσιμο ή όχι, αποτελεί ένα ελαφρύ και πολύ γευστικό πιάτο για κάθε εποχή!
Συνοδεύουμε τα κολοκυθάκια μας οπωσδήποτε με τυρί φέτα ή τυροκαυτερή και μια φρέσκια σαλάτα της επιλογής μας.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι προτιμότερο να μαγειρέψουμε το φαγητό από την προηγούμενη μέρα και την επομένη, να το ζεστάνουμε και να σερβίρουμε. Έτσι δένουν καλύτερα οι γεύσεις και γίνεται νοστιμότερο.
Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος του κολοκυθιού είναι πολύ βολικός, επειδή στην ίδια συνταγή χρησιμοποιούμε και την ψίχα του κι έτσι δεν ψάχνουμε άλλες συνταγές για να την καταναλώσουμε.
Φυσικά μπορούμε να εκτελέσουμε την παραπάνω συνταγή και με μικρότερα κολοκυθάκια, αλλά θα μας δυσκολέψει το κούφιασμά τους.