ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚOΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
500 γρ. κριθαράκι
2 μακριές πιπεριές κέρατο σε λεπτές λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε λεπτές λωρίδες
800 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
500 γρ. λουκάνικα (χωριάτικα ή τρικαλινά ή όποια μας αρέσουν) κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου σε πολύ λεπτά φετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ (ή πολτοποιημένες στον πολυκόφτη)
αλάτι
πιπέρι
600 ml ζεστό νερό
1 1/2 φλ. τσ. τριμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι με 1 φλ. τσ. λάδι, σωτάρουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι θα σωτάρουμε τώρα για πολύ λίγο το κριθαράκι, ίσα-ίσα μέχρι ν΄αρχίσει να αλλάζει χρώμα (αυτό θα το βοηθήσει να μείνει σπυρωτό). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι αμέσως γιατί το κριθαράκι, όπως και ο φιδές, καίγεται πολύ εύκολα.
Στο υπόλοιπο μισό φλ. τσ. λάδι και σε άλλη κατσαρόλα, θα σωτάρουμε τις ροδέλες από τα λουκάνικα.
Μόλις πάρουν χρώμα κι αυτές, θα προσθέσουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, θα ανακατέψουμε και θα περιμένουμε μέχρι να μαραθούν.
Σειρά έχουν τώρα οι πιπεριές. Τις ρίχνουμε στα λουκάνικα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε για λίγο μέχρι να πάρουν τη νοστιμιά από τα υπόλοιπα υλικά.
Τώρα θα προσθέσουμε τις ντομάτες, θα χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά και θ΄αφήσουμε να βράσουν όλα μαζί για 10 λεπτά.
Παίρνουμε ένα κατάλληλο γιουβέτσι με καπάκι, τοποθετούμε μέσα σ΄αυτό το κριθαράκι, τακτοποιούμε λίγο κι από πάνω στρώνουμε τα κολοκυθάκια.
Τέλος, αδειάζουμε τα λουκάνικα με τη σάλτσα τους, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
Προσθέτουμε 600 ml ζεστό νερό και βάζουμε το γιουβέτσι σκεπασμένο στη χαμηλή θέση του φούρνου για μιάμισυ ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχουμε το ζωμό στο γιουβέτσι, γιατί μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Ένα τέταρτο πριν ξεφουρνίσουμε, ξεσκεπάζουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο κεφαλοτύρι και αφήνουμε να γκρατιναριστεί (χωρίς το καπάκι φυσικά).
Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με τυρί φέτα ή τυροκαυτερή και σαλάτα εποχής. Πρόκειται για ιδιαίτερα χορταστικό πιάτο, ιδανικό θα έλεγα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν εκτελέσουμε τη συνταγή με χωριάτικα ή άλλα πολύ πικάντικα λουκάνικα (που περιέχουν σκόρδο) θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του επιπλέον σκόρδου στο υπέροχο αυτό φαγητό (ή και να μη βάλουμε καθόλου).
Επίσης, καλό είναι πρώτα να ξεφλουδίσουμε τα χωριάτικα λουκάνικα και μετά να τα μαγειρέψουμε.
Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και με ψιλοκομμένο φιλέτο κοτόπουλου (μέχρι και 1 κιλό) ή τρυφερού χοιρινού κρέατος. Με το κοτόπουλο το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ.