Ενημέρωση
Loading
Α
12
2012

ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΤΑΨΙΟΥ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ (ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Ιούλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail


 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. ζάχαρη

3 αβγά
1 ποτήρι του νερού γάλα
2 κ. σούπας αραβοσιτέλαιο
3 κ. σούπας λικέρ kirsch (ή κονιάκ)

1 βανίλια

500 γρ. κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια τους)

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Φούρνος προθερμασμένος στους 240οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κεράσια καλά και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούστια τους. Τα ζυγίζουμε: πρέπει να είναι 500 γρ.

Βουτυρώνουμε (και προαιρετικά  πασπαλίζουμε με ζάχαρη) ένα ταψάκι που να χωράει τα κεράσια μας άνετα. Τοποθετούμε τα κεράσια δημιουργώντας μια
επίπεδη στρώση.

 

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Χτυπάμε σε βαθύ μπολ στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τ΄αβγά και μόλις αφρατέψουν αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σε δόσεις.

 

Θα προκύψει μία κολλώδης και παχύρευστη ζύμη. Τώρα θα ρίξουμε, και πάλι σε δόσεις, το γάλα, το σπορέλαιο και το λικέρ ή το κονιάκ. Η ζύμη που παίρνουμε είναι σχετικά αραιή. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πάνω στα κεράσια και τακτοποιούμε λίγο την επιφάνεια.

 

 

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου (ισχύει για ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά), με φωτιά μόνο από κάτω μέχρι να ροδίσει πολύ καλά  το γλυκό μας από πάνω (περίπου 40-45 λεπτά). Μην βιαστείτε να το βγάλετε, γιατί αργεί να ψηθεί στο εσωτερικό του. Καλύτερα να βυθίσετε ένα στεγνό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού μέχρι κάτω, οπότε αν βγεί καθαρό, το γλυκό σας θα είναι έτοιμο.

 

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να σταθεί πάνω σε σχάρα και στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε με προσοχή το ταψί πάνω σε κατάλληλη πιατέλα σερβιρίσματος.

 

 

Αφήνουμε το γλυκό να γίνει κάπως χλιαρό και τότε πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη την επιφάνεια ώστε να δίχνει χιονισμένο.

 

 

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Αν χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό ταψάκι, η κερασόπιτα θα ψηθεί πιο γρήγορα και θα πρέπει να φουρνίσουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω.

 

Όσο πιο γλυκά και τραγανά κεράσια χρησιμοποιήσουμε, τόσο καλύτερο θα γίνει και το γλυκό μας. Επίσης η θερμοκρασία του φούρνου είναι ανάλογη με το φούρνο του καθενός, ίσως χρειαστεί να την ελαττώσετε κατά 10ο-20οC.

Ακόμη, μπορούμε  αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα κεράσια με ώριμα και σκληρά βύσσινα, αλλά θα πρέπει ν΄αυξήσουμε τη ζάχαρη της συνταγής κατά 20 γρ. περίπου.







Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.