Ενημέρωση
Loading
Α
02
2011

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (08 Αύγουστος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 πακέτο μακαρόνια Νο 3 ή 5 για παστίτσιο

1 κ. σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ


500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα

500 γρ. τοματοπολτός (του εμπορίου ή από φρέσκες ντομάτες)

1 κύβος βοδινού

2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ. σούπας πελτές τομάτας

αλάτι, πιπέρι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


5 κ. σούπας μαργαρίνη

8κ. σούπας αλεύρι

1 λίτρο γάλα

αλάτι, άσπρο πιπέρι

2 κρόκους αβγών

400 γρ. φέτα τριμμένη


Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε νερό με λίγο αλάτι και μια κ. σούπας ελαιόλαδο να βράσουν. Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια ολόκληρα και τ΄ανακατεύυμε.Τ΄αφήνουμε να μισοβράσουν ανακατεύοντας κάθε τόσο (περίπου 5 λεπτά).Τότε τα στραγγίζουμε και τ΄αφήνουμε στην άκρη.


Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθύνει ρίχνουμε μέσα τον κιμά και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει σπυρωτός.Τότε προσθέτουμε το μαϊντανό και τον κύβο.Ανακατεύουμε και πάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τοματοπολτό και τον πελτέ τομάτας, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.Εάν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο τοματοπολτό θα χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νερό. Η γέμισή μας είναι έτοιμη όταν μείνει μόνο με τη σάλτσα της και έχει σωθεί τελείως το νερό της.

 

 



Τώρα θα φτιάξουμε τη μπεσαμέλ.Θα βάλουμε το γάλα να βράσει. Σε άλλη κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη να λιώσει.ΠΡΟΣΟΧΗ:δεν πρέπει να κάψει πολύ γιατί τότε θα σβωλιάσει το αλεύρι μόλις το προσθέσουμε. Ρίχνουμε λοιπόν λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς.

 

 

 

Μόλις ενωθεί όλο τ΄αλεύρι με τη μαργαρίνη αρχίζουμε να προσθέτουμε και το καυτό γάλα πάλι λίγο-λίγο.

 

 

 

Η μπεσαμέλ είναι πετυχημένη όταν έχει μια λεία και ομοιόμορφη όψη. Ενδεχομένως να περισσέψει γάλα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τους κρόκους και τη φέτα τριμμένη και αφήνουμε για λίγο ακόμη να ενωθούν όλα τα υλικά.

 

 


 

 

 

 

 


Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 35Χ25εκ. και στρώνουμε σ΄αυτό τα μισά μακαρόνια.

 

 

 

Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση του κιμά.

 

 

 

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.

 

 

 

Στο τέλος ρίχνουμε και τη μπεσαμέλ σιγά-σιγά να καλύψει όλα τα μακαρόνια

 

 

 

 

Τοποθετούμε το ταψί μας στη μεσαία θέση του φούρνου. Ψήνουμε για μισή περίπου ώρα ή μέχρι να κοκκινίσει το παστίτσιο από πάνω.


Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθεί το φαγητό μας και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρεται ζεστό.

 

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επειδή κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, καλό είναι να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στη θερμοκρασία του ψησίματος.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο