Ενημέρωση
Loading
Α
10
2012

ΚΙΣ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (30 Απρίλιος 2019)
E-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 άτομα)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

200 γρ. αλεύρι
λίγο αλάτι
100 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
1 μικρό ποτήρι νερό (όχι όλο μαζί)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

150 γρ. ροκφόρ
10 αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ψίχα αμυγδάλου ανάλατη
2 αβγά
2 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
πιπέρι όσο μας αρέσει



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνουμε το μείγμα με το χέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο σε δόσεις. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ και σχηματίζει μια μπάλα. Ενδεχομένως να περισσέψει νερό.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 1 ώρα τουλάχιστον σε δροσερό μέρος.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240οC.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι για τάρτες.

Τοποθετούμε  στον πάγκο εργασίας λίγο νισεστέ ή κορν φλάουρ και πάνω του τη ζύμη. Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο και το βάζουμε στο ταψί μας.

Σ΄αυτό το σημείο, αν θέλουμε ψήνουμε για λίγο τη ζύμη (10 λεπτά περίπου), ώστε να μην έχει φόβο να απορροφήσει υγρά από τη γέμιση και μαλακώσει.

Εναλλακτικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγη τριμμένη φρυγανιά, η οποία θα βοηθήσει στην απορρόφηση αυτών των υγρών κι έτσι θα αποφύγουμε το πρώτο ψήσιμο.

Τώρα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση: σε κατάλληλο μπολ τοποθετούμε τ΄αβγά, το ροκφόρ σε κομματάκια και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή μάζα. Τώρα αφήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε στο μπολ τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να ροδίσει ελαφρά από πάνω η κις. Συνολικά χρειάζονται περίπου 35 λεπτά ψησίματος.

Αν έχουμε προψήσει τη ζύμη, θα συνεχίσουμε το ψήσιμο με τη γέμιση για 20-25 λεπτά ακόμη.

Βγάζουμε την κις από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει και στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν η ζύμη σας βγει αραιή, θα προσθέσετε μια-δυο κουταλιές αλεύρι ακόμη.


Το ροκφόρ είναι ένα τυρί με ιδιαίτερη γεύση. Για όσους τους αρέσει, δίνει μια εντελώς ξεχωριστή νοστιμιά όπου χρησιμοποιηθεί (πίτσες, σάλτσες, πίτες, σουφλέ, κτλ.). Προσωπικά το συνιστώ χωρίς αμφιβολία και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε, έστω και για μια φορά!





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο