ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 πακέτο (2 φύλλα) σφολιάτας
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
400 γρ. κιμάς (σκέτος μοσχαρίσιος ή μοσχαρίσιος και χοιρινός ανάμεικτος)
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ
1 αβγό
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σούπας ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
1 κύβος βοδινού διαλυμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κ. γλ. σόδα φαγητού
1/2 φλ. τσ. τρίμμα φρυγανιάς ή ψίχα από 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (μουσκεμένη)
καυτή φριτούρα με ηλιέλαιο-ελαιόλαδο (μισό-μισό) για το τηγάνισμά τους
πικάντικη μουστάρδα
ketchup
κοτσανάκια από μαϊντανό για το δέσιμο των πουγκιών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σ΄ένα βαθύ μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια πλάθουμε (με λαδωμένα χέρια) μικρά στρόγγυλα κεφτεδάκια μεγέθους καρυδιού. Τα στοιβάζουμε σε πιατέλα ή δίσκο.
Κατόπιν τα τηγανίζουμε ελαφρά σε καυτό μείγμα από ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, γυρίζοντάς τα συχνά απ΄όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε και τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας όσα από τα κεφτεδάκια έχουν ψηθεί και συμπληρώνουμε με άλλα τις κενές θέσεις στο τηγάνι μας. Έτσι δεν αφήνουμε το λάδι μας να καίγεται μόνο του χωρίς τίποτε να μαγειρεύεται μέσα σ΄αυτό. Δεν πρέπει να παρατηγανιστούν τα κεφτεδάκια, τα θέλουμε μαλακά κι αφράτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα ή ένα ταψί.
Απλώνουμε πρώτα το ένα φύλλο της σφολιάτας πάνω στον πάγκο εργασίας και το πλαταίνουμε λίγο με τον πλάστη.
Στη συνέχεια με τη ρόδα της πίτσας ή ένα μαχαίρι, το χωρίζουμε σε τετράγωνα 10Χ10 εκ. περίπου.
Στο κέντρο κάθε τετραγώνου βάζουμε λίγη ποσότητα μουστάρδας και ketchup. Επάνω τους τοποθετούμε ένα κεφτεδάκι.
Σηκώνουμε τις 4 άκρες του κομματιού σφολιάτας και τις ενώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σηματιστεί ένα πουγκάκι. Παίρνουμε ένα κοτσάνι από μαϊντανό και μ΄αυτό δένουμε το πουγκί φτιάχνοντας ένα λίγο χαλαρό κόμπο (προσεκτικά, για να μη κοπεί το κοτσανάκι).
Βάζουμε το πουγκί στη λαδόκολλα. και συνεχίζουμε με το επόμενο ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. Τοποθετούμε δίπλα στο προηγούμενο. Δουλεύουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Ξεφουρνίζουμε, αραδιάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με παγωμένη μπύρα και δροσερή σαλάτα εποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για κρύο μπουφέ. Προσοχή μόνο χρειάζεται στο μείγμα του κιμά και το τηγάνισμα. Αν τα κεφτεδάκια βγούν σφικτά δεν θα γίνουν τα πουγκιά μας τόσο λαχταριστά όσο θέλουμε.
Το ψήσιμο πρέπει να είναι γρήγορο και σε καλά ζεσταμένο φούρνο για να μη στεγνώσει καθόλου η γέμιση των πουγκιών.