ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΕ ΜΑΡΙΝΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό κρέας από χοιρινή σπάλα ή ψαρονέφρι
κομμάτια ντομάτας, πράσινης πιπεριάς και κρεμμυδιού.
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη (μείγμα)
φρέσκα λεμόνια, κομμένα σε τέταρτα
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΤΑ
1/2 φλ.τσ. μπαλσάμικο ή άλλο καλό ξύδι
4-5 κ. σούπας μουστάρδα
1 /2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ή brandy
μπούκοβο (προαιρετικό, για πιο πικάντικη γεύση)
νερό όσο χρειαστεί
Αναμονή στη μαρινάτα 24 ώρες και μετά ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο γκρίλ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα χρειαστούμε ένα μπολ χωριτικότητας 2 λίτρων με πολύ καλό κλείσιμο καθώς και 10-12 ξυλάκια για σουβλάκια.
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κύβους 2Χ2εκ. περίπου.
Στο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν οι γεύσεις τους.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος και με το χέρι μας ανακατεύουμε για να εμποτιστούν όλα ομοιόμορφα.
Συμπληρώνουμε με νερό της βρύσης, τόσο όσο να καλυφθούν όλα τα κυβάκια.
Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι και κουνάμε πέρα δώθε το μπολ για να ενσωματωθεί το νερό στα υπόλοιπα υλικά της μαρινάτας.
Βάζουμε το μαριναριρισμένο κρέας στο ψυγείο για 24 ώρες. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε.
Την άλλη μέρα κόβουμε σε μια πιατέλα τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων πάλι 2Χ2εκ. περίπου από ντομάτα, πράσινη πιπεριά και οπωσδήποτε ξερό κρεμμύδι. Η ντομάτα θα κρατήσει τα σουβλάκια ζουμερά, ενώ η πιπεριά και το κρεμμύδι τα νοστιμίζουν πάρα πολύ.
Σε ένα τρυπητό, τοποθετούμε το μαριναρισμένο κρέας για να στραγγίξει τα υγρά του.
Παίρνουμε στα χέρια μας ένα ξυλάκι και περνάμε με τη σειρά: ένα κομμάτι κρεμμυδιού, ένα κρέατος, μια ντομάτα και μια πιπεριά. Ξανακάνουμε το ίδιο μέχρι να μείνει ένας κενός χώρος στο ξυλάκι περίπου 2-3εκ. Ο ίδιος χώρος πρέπει να περισσεύει και από την άλλη μεριά. Στοιβάζουμε τα υλικά μας αρκετά σφικτά πάνω στο ξυλάκι γιατί στο ψήσιμο το κρέας θα "μαζέψει" και θα μείνουν κενά διαστήματα. Αυτό δεν το θέλουμε.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα ξυλάκια μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας. Αραδιάζουμε τα σουβλάκια σε ένα δίσκο ή πιατέλα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ: Τα σουβλάκια χρειάζονται δυνατή φωτιά, ώστε να πιάσουν γρήγορα κρούστα απ΄έξω χωρίς να χάσουν τα υγρά τους και "στεγνώσουν". Τα γυρίζουμε με τη μασιά ή το χέρι απ΄όλες τις πλευρές για να κοκκινίσουν ομοιόμορφα. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντάς τα με ένα μείγμα από αλάτι-πιπέρι-ρίγανη και μπόλικο λεμόνι.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250οC. Αλείφουμε τη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο (για να μην κολλάει) και τοποθετούμε στη χαμηλή θέση τη ρηχή λαμαρίνα με αρκετό νερό. Όταν αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία (μετά από μισή περίπου ώρα, ανάλογα με το φούρνο), θα αραδιάσουμε τα σουβλάκια στη σχάρα με προσοχή, θα ελέγξουμε το νερό της λαμαρίνας και θα ψήσουμε στον αέρα μέχρι να ροδίσουν από πάνω. Ελέγχουμε αν έχουν πάρει χρώμα κι από κάτω, διαφορετικά τα γυρίζουμε με τη λαβίδα κι από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε και πάλι αμέσως, με μείγμα αλατιού-πιπεριού-ρίγανης και φρέσκο λεμόνι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να έχουμε τέλεια σουβλάκια, πρέπει να ξέρουμε ποιοι παράγοντες παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο:
1. Το είδος του κρέατος. Αν είναι σκληρό ή άνοστο, ό,τι και να κάνουμε στην προετοιμασία ή το ψήσιμο, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
2. Το είδος της φωτιάς. Αν έχουμε μια σιγανή θράκα ή ένα όχι καλά ζεσταμένο φούρνο, θα στεγνώσουν εντελώς τα σουβλάκια και δεν θα τα νιώθουμε ζουμερά και λαχταριστά όταν τα τρώμε.
3. Τα υλικά της μαρινάτας. Εξαρτώνται από τα προσωπικά γευστικά γούστα του καθενός. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές στις ποσότητές τους, προκειμένου να φέρουμε τη γεύση στο σημείο που θέλουμε.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!