ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
500 γρ. μακαρόνια της αρεσκείας μας
μπόλικο αλατισμένο νερό
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑΣ
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 μακριές πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κουτί τεμαχισμένα μανιτάρια
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
4 φέτες ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκομμένες
λίγο αλάτι και πιπέρι
1 κύβος λαχανικών ή βοδινού
400 ml κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο κουτί γάλα εβαπορέ
2 ασπράδια αβγού
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
800 ml φρέσκο γάλα
4 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
6 κ. σούπας αλεύρι
αλάτι
άσπρο πιπέρι (προαιρετικό)
2 κρόκοι αβγού
1 1/2 φλ. τσ. gooda ή edam τριμμένο
1/2 φλ. τσ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
μερικά κομματάκια βούτυρου για το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια (προσωπικά χρησιμοποίησα πένες) σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με 2 κ. σούπας ελαιόλαδο για 8 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρολίτσα βάζουμε 1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις πιπεριές να σωταριστούν ελαφρά. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μπέικον και το ζαμπόν. Ανακατεύουμε συχνά και με προσοχή, γιατί πιτσιλάνε. Καλό είναι να μην έχουμε πολύ δυνατή φωτιά. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια θα αλατοπιπερώσουμε, θα προσθέσουμε τον κύβο και θ΄ανακατέψουμε. Αφήνουμε να σιγοψηθούν για1 λεπτό ακόμη και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το εβαπορέ αδιάλυτο και τα 2 ασπράδια. Ανακατεύουμε και πάλι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα που έβρασαν και τα πριχύνουμε με τη σάλτσα καρμπονάρας που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25 Χ 35 εκ.
Τώρα θα ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ: βάζουμε το φρέσκο γάλα στη φωτιά μέχρι να κάψει καλά (όχι να βράσει). Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρολίτσα τοποθετούμε 4 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει (προσοχή: δεν πρέπει να κάψει). Τώρα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να απορροφηθεί όλο κάθε φορά από το βούτυρο.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το καυτό γάλα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Πρέπει να πάρουμε μια λεία κρέμα χωρίς καθόλου σβωλαράκια. Μένει να αλατοπιπερώσουμε, να προσθέσουμε τους 2 κρόκους και ν΄ανακατέψουμε μέχρι να ενωθούν.
Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά μέσα στην κατσαρολίτσα. Ανακάτεμα ξανά.
Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με τη μπεσαμέλ και στρώνουμε ομοιόμορφα προσέχοντας να μην εξέχουν μακαρόνια, γιατί θα ξεροψηθούν και δεν θα τρώγονται εύκολα.
Τέλος αραδιάζουμε εδώ κι εκεί στο ταψί μας μερικά κομματάκια βουτύρου.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, θα περιμένουμε τουλάχιστον 15-20 λεπτά για να στερεοποιηθεί, να κρυώσει λίγο και να μπορεί να κοπεί εύκολα και όμορφα σε κομμάτια.
Σερβίρουμε, ειδικά στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες με φρεσκοκομμένη κρύα ντομάτα, τυρί φέτα και παγωμένη μπύρα. Εκτός από μεσημεριανό γεύμα, μπορεί αυτού του είδους η καρμπονάρα ν΄αποτελέσει κι έναν εξαιρετικό μπυρομεζέ. Άλλωστε η ποσότητά της προσφέρεται για να ικανοποιήσει μεγάλες φιλικές παρέες.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τη σάλτσα καρμπονάρας μπορούμε να τη φτιάξουμε όσο υγρή μας αρέσει αυξομειώνοντας τις ποσότητες της κρέμας γάλακτος και του εβαπορέ. Επειδή όλα τα ζυμαρικά έχουν την ιδιότητα να πήζουν περισσότερο την επόμενη μέρα, πρέπει να φροντίσουμε να έχει το φαγητό την απαραίτητη υγρασία μετά το ψήσιμο. Σ΄αυτό θα βοηθήσουν δύο παράγοντες: σχετικά αραιή μπεσαμέλ και αρκετά υγρή σάλτσα καρμπονάρας.