Ενημέρωση
Loading
Ι
30
2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΡΙΦΤΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (30 Ιούνιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

6-7 χωριάτικα φύλλα στρόγγυλα (περίπου 500 γρ.)
6+2 αβγά μεσαία
700 γρ. τυρί φέτα (ή λευκό τυρί) χοντροτριμμένο
αλάτι
πιπέρι άσπρο (ή και μαύρο)
1 + 1/2 φλ. τσ. σπορέλαιο
1 φλ. τσ. γάλα

λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε με πινέλο ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. περίπου.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι τα 6 αβγά. Προσθέτουμε το τυρί, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο, με το πινέλο λαδώνουμε το μισό και διπλώνουμε επάνω του το άλλο μισό, ώστε να κλείσουμε μέσα το λαδωμένο μέρος.

Στη συνέχεια και πάλι με το πινέλο μας λαδώνουμε την επιφάνεια του μισοφέγγαρου που σχηματίστηκε.

Κατά μήκος της ίσιας πλευράς του αραδιάζουμε λίγη από τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Τυλίγουμε σε ρολό προσεκτικά.

 

 

Βάζουμε το ρολό στο ταψί με τις ελεύθερες άκρες του ν΄ακουμπάνε στον πάτο του ταψιού.

 

 

Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο. Μόλις ετοιμαστεί το καινούριο ρολό, θα το βάλουμε δίπλα στο προηγούμενο. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σπιράλ(σαλιγκάρι).

Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα, θα τα λαδώσουμε από πάνω με το πινέλο.

 

 

Στο μπολ τώρα θα χτυπήσουμε τα 2 αβγά ελαφρά, θα προσθέσουμε το γάλα, θ΄αλατίσουμε και θ΄ανακατέψουμε καλά.

Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε σιγά-σιγά όλη την επιφάνεια της πίτας.

 

 

Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, η γεύση του δίνει φανταστική νοστιμιά!

 

 

Ψήνουμε την πίτα στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω (ανοξείδωτα ή πυρέξ)  για  45-50 λεπτά της ώρας ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.

 

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.

Είναι τόσο λαχταριστή σε εμφάνιση, μοσχοβολά κι όλο το σπίτι καθώς ψήνεται, οπότε είναι λίγο απίθανο να περισσέψει και για την επομένη.

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η γέμιση που θα φτιάξουμε πρέπει να είναι αρκετά στερεή για να μη μας τρέξει κατά το γέμισμα. Σ΄αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το πολύ απαλό ανακάτεμα των αβγών με το τυρί. Αν τα παραχτυπήσουμε, το μείγμα θα βγάλει υγρασία.

 

Προσωπικά χρησιμοποιώ για την παρασκευή της συνταγής έτοιμα φύλλα του εμπορίου λόγω έλλειψης χρόνου. Αν όμως θέλουμε να φτιάξουμε την τυρόπιτα με δικά μας φύλλα, μπορούμε να δούμε ένα τρόπο παρασκευής χωριάτικου φύλλου εδώ: φύλλο για πίτα.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο