Ενημέρωση
Loading
Ι
15
2012

ΦΕΤΕΣ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΛΑΚΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Απρίλιος 2018)
E-mail


 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό φέτες φρέσκου ή κατεψυγμένου ψαριού χωρίς αγκάθια (γαλέος, ξιφίας, κτλ)
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου σε πολύ λεπτά φετάκια
1/2 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί αρετσίνωτο
600 γρ. φρέσκος τοματοχυμός
2 κ. σούπας ketchup
1 κύβος λαχανικών
3 κ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι

πιπέρι (ή 2-3 καυτερά πιπεράκια τσίλι)
ρίγανη

τρίμμα φρυγανιάς ή ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσωπικά εκτελώ τη συνταγή αυτή με κατεψυγμένο γαλέο.

Αφήνω το ψάρι να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε τρυπητό με ένα δοχείο από κάτω για να μαζεύει τα υγρά. Αυτό θα πάρει μερικές ώρες. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να το αφήσουμε (πάλι στο τρυπητό - χωρίς δοχείο αυτή τη φορά) κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Περίπου 20 λεπτά θα κρατήσει η διαδικασία, αλλάζοντας κάθε τόσο τις φέτες που έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, γιατί αυτές θα ξεπαγώσουν φυσικά πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες.

Τοποθετούμε το ψάρι πάνω σε τριπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας κι από τις δυο πλευρές για να το στεγνώσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τον τοματοχυμό, την ketchup, τον κύβο, αλάτι, ρίγανη και αρκετό πιπέρι (ή όσο μας αρέσει). Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά.

Στο μεταξύ λαδώνουμε ένα κατάλληλο ταψί που να χωράει άνετα τις φέτες του ψαριού και πασπαλίζουμε τον πάτο του με λίγο τρίμμα φρυγανιάς ή τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού. Αυτό θ΄απορροφήσει την περισσευούμενη υγρασία του ψαριού και θα το βοηθήσει στο να μην "κολλήσει" καθόλου στο ψήσιμο.

Αλατίζουμε ελαφρά το "στεγνό" πλέον ψάρι και τακτοποιούμε τις φέτες του στο ταψί, τη μια δίπλα στην άλλη.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε με τη ρευστή σάλτσα το ψάρι. Στρώνουμε ομοιόμορφα  και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό την επιφάνεια.

Φουρνίζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό μας με μια πυκνή σάλτσα.

Κάπου-κάπου περιβρέχουμε το ψάρι με τη σάλτσα του για να παίρνει έτσι όλη τη νοστιμιά της.

Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από 1-2 φέτες ψαριού και από πάνω 2 μεγάλες κουταλιές από τη σάλτσα του.

Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, πατατοσαλάτα ή φρέσκια σαλάτα μαρούλι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πρέπει να προσέξουμε στο σοτάρισμα του κρεμμυδιού: δεν χρειάζεται να επιμείνουμε για πολύ ώρα, γιατί αν "αρπάξει¨" ή καεί σε ορισμένα σημεία, θα πάρει βαριά μυρωδιά το φαγητό μας. Απλά πρέπει να μαραθεί και να ξανθίνει.

Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο το να έχουμε στεγνώσει καλά το ψάρι, γιατί όλη η παραπανίσια υγρασία του θα βγει στο ταψί και θα μας παιδέψει στο ψήσιμο, ενώ στο τέλος  θα υστερεί σε γεύση.

Εάν σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση του απευθείας ψητού ψαριού στο φούρνο, μπορούμε να αλευρώσουμε αρχικά τις αλατισμένες φέτες του ψαριού μας και να τις τηγανίσουμε σε πολύ ζεστό ηλιέλαιο για λίγο κι από τις δυο πλευρές, ίσα-ίσα για ν΄αλλάξει η γεύση τους. Μετά θα τις μαγειρέψουμε κανονικά σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο