Ενημέρωση
Loading
Ι
05
2012

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Οκτώβριος 2012)
E-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 χωριάτικος κόκορας γύρω στα 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
1/2 φλ. τσ. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδου σε λεπτά φετάκια
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
2 δαφνόφυλλα
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός (5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες)
1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
2 κύβοι ζωμού κότας
αλάτι
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι ολόκληρο
1/2 κουταλιά σούπας ολόκληρα μπαχάρια

1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι ή χοντρό μακαρόνι
λίγο ζεστό νερό
τριμμένη γραβιέρα ή μυζήθρα για το σερβίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για την παρασκευή του φαγητού, παίζει σπουδαίο ρόλο ο κόκορας να είναι χωριάτικος με καλό σκούρο κρέας και κίτρινο λίπος.

Καψαλίζουμε  τις μερίδες του κρέατος γύρω-γύρω πάνω από το καμινέτο μας,  τις  πλένουμε, τις αλατίζουμε και αφήνουμε να σταθούν για λίγο.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε μέχρι να μαραθούν καλά.

Τότε προσθέτουμε το κρέας του κόκορα και το τσιγαρίζουμε καλά απ΄όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Θα μείνει έτσι 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τώρα θα προσθέσουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, τους κύβους, τα δαφνόφυλλα, πιπέρι και μπαχάρια. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε το φαγητό μας για μιάμισυ ώρα περίπου.

Κάθε τόσο ανακατεύουμε και ελέγχουμε το ζωμό του φαγητού. Κανονικά, όταν χρησιμοποιούμε φρέσκο τοματοχυμό, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε πολύ νερό (μισό ποτήρι περίπου είναι αρκετό).

Ελέγχουμε με το πιρούνι αν έχει μαλακώσει το κρέας, αν όχι συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη. Αλάτι βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να μη μας σκληρύνει περισσότερο το κρέας.

Παράλληλα : προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Bράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τους προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αδειάζουμε τα μακαρόνια σε βαθύ ταψί ή γάστρα.

Από πάνω τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα και τη σάλτσα της κατσαρόλας. Αν είναι αρκετά στεγνή συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή μυζήθρα και φουρνίζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω, μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό από πάνω και να γκρατιναριστεί το τυρί.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και μετά σερβίρουμε με το ταψί (πάνω σε σχάρα) στο τραπέζι.


Συνοδεύουμε  με σαλάτες-αλοιφές της επιλογής μας και με παγωμένη μπύρα!!



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή, στο φούρνο! Αν αφήσουμε το φαγητό να παραψηθεί, θα ξεραθούν τα επιφανειακά μακαρόνια και θα χάσει έτσι το φαγητό μας εμφάνιση και γεύση.

Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο τοματοχυμό του εμπορίου, θα πρέπει να προσθέσουμε και λίγο νερό γιατί είναι πιο πηχτός.

Στο τσιγάρισμα του κρεμμυδιού βάζουμε λίγο λάδι γιατί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ο κόκορας θα βγάλει το δικό του λίπος.

Μην βάζετε τα μακαρόνια στο ταψί ωμά, γιατί δεν θα πετύχετε ομοιόμορφο φούσκωμα εύκολα.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο