Ενημέρωση
Loading
Μ
26
2012

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ Ή ΠΑΞΙΜΑΔΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Μάιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φλ. τσ. ζάχαρη
6 αβγά
1 σφηνάκι κονιάκ
2 φλ. τσ. αμύγδαλα κοπανισμένα
2 φλ. τσ. τρίμμα φρυγανιάς (ή παξιμαδιού)
3 κ. γλ. μπαίκιν πάουντερ
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 φλ. τσ. νερό
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
1 σφηνάκι κονιάκ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

1 δόση σαντιγύ
κομματάκια από διάφορα γλυκά κουταλιού
χοντροτριμμένο φυστίκι αιγίνης


Φούρνος προθερμασμένος στους 160
οC




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπαίκιν πάουντερ και τη βανίλια.

Βουτυρώνουμε καλά μια βαθιά, στρόγγυλη (κατά προτίμηση αντικολλητική, με τρύπα στη μέση) φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψιλή ζάχαρη.

 

 

Βράζουμε το σιρόπι με όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το κονιάκ, για 3 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

Αποσύρρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει. Πρέπει να είναι κρύο όταν θα το βάλουμε στην πουτίγκα.

 

 



Χτυπάμε στο μίξερ τ΄αβγά με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά.

Ελαττώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε το κονιάκ, τα κοπανισμένα αμύγδαλα και το μείγμα της φρυγανιάς. Πρέπει να χτυπηθούν όσο πιο σιγά γίνεται.

 



Αδειάζουμε την πουτίγκα στη φόρμα, φροντίζοντας να μείνει χώρος για το φούσκωμα στο ψήσιμο.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω, για 45-50 λεπτά (καταλαβαίνουμε πως είναι έτοιμη όταν μπήξουμε ένα ξύλο από σουβλάκι μέχρι κάτω και αυτό βγει τελείως καθαρό).

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και όπως είναι ζεστή θα την περιχύσουμε με το μισό σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, με προσοχή.

 

 

Θα σταθεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα για να ποτιστεί καλά και στη συνέχεια θα την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

 

 

 

Περιχύνουμε την πουτίγκα κατά τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο σιρόπι.

 

 

Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια θα το γαρνίρουμε φτιάχνοντας όμορφα σχέδια με σαντιγύ και κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού, ό,τι μας βρίσκεται.

 

 

 

Τέλος πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο τριμμένο φυστίκι αιγίνης και τοποθετούμε το υπέροχο αυτό γλύκισμα στο ψυγείο.

Σερβίρουμε την ίδια μέρα, αφού αφήσουμε να περάσουν τουλάχιστον 2-3 ώρες για να πάρει η πουτίγκα τη σωστή θερμοκρασία..

 

Σ΄αυτό το γλυκό γίνεται ένας καταπληκτικός συνδοιασμός της εσωτερικής γεύσης του μ΄αυτή της σαντιγύ. Γι΄αυτό δεν θα ήταν υπερβολή αν σερβίραμε μαζί και λίγη επιπλέον ποσότητα από σαντιγύ (λευκής ή με κακάο) σε κάθε πιάτο.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η πουτίγκα μας θα γίνει πιο ωραία, αν χρησιμοποιήσουμε τρίμμα φρυγανιάς από χωριάτικο ψωμί ή από παξιμάδια.

 

Αν την ψήσουμε σε φόρμα με τρύπα στη μέση, θα σιροπιαστεί καλύτερα και θα έχει πιο ωραία εμφάνιση στο σερβίρισμα, μετά το στόλισμα.

 

Το καλό χτύπημα των αβγών είναι πολύ σημαντικό θέμα για να πετύχουμε ωραίο φούσκωμα στο ψήσιμο.

Δεν πρέπει να βιαστούμε στο σιρόπιασμα, γιατί θα λασπώσει το γλυκό και οπωσδήποτε χρειάζεται το σιρόπι μας να είναι εντελώς κρύο.

 

Στις φωτογραφίες φαίνεται πως χρησιμοποίησα σαντιγύ με κακάο αντί για λευκή, ενώ περιέχυσα όλη την επιφάνεια με λίγο σιρόπι από βύσσινο γλυκό αντί να πασπαλίσω με φυστίκι αιγίνης.

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.