ΚΡΕΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΜΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΛΙΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό καθαρό ψαχνό από τρυφερό μοσχάρι ή αρνάκι γάλακτος
350 γρ. κεφαλοτύρι
1/2 κιλό ώριμες αλλά σφικτές ντομάτες
3-4 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια
200 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε κομματάκια
πιπέρι όσο μας αρέσει
ψήσιμο σε πήλινη στάμνα (αν είναι δυνατόν) ή σε βαθύ πήλινο γιουβέτσι με καπάκι
λίγο σφικτό ζυμάρι για το κλείσιμο του καπακιού
Φούρνος προθερμασμένος στους 175-180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε κύβους μεγέθους καρυδιού.
Κατά τον ίδιο τρόπο κόβουμε και το κεφαλοτύρι.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις πατάμε για να βγούν οι σπόροι και ο χυμός τους. Αυτά δεν τα πετάμε φυσικά. Θα τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού. Κόβουμε τώρα τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια.
Παίρνουμε μια μικρή ειδική στάμνα ή ένα γιουβέτσι, το ξεπλένουμε καλά από μέσα και τοποθετούμε στον πάτο του τα φετάκια του σκόρδου.
Τώρα θα στρώσουμε διαδοχικά τους κύβους του κρέατος, το κεφαλοτύρι και τις ντομάτες. Θα δημιουργήσουμε δυο στρώσεις από το κάθε υλικό. Δηλαδή έχουμε: κρέας-κεφαλοτύρι-ντομάτες-κρέας-κεφαλοτύρι-ντομάτες.
Από πάνω θα τοποθετήσουμε τα κομματάκια του βουτύρου εδώ κι εκεί και θα πασπαλίσουμε με πιπέρι.
Κλείνουμε τη στάμνα ή το γιουβέτσι με το καπάκι του.
Ετοιμάζουμε λίγο σφικτό ζυμάρι με νερό κι αλεύρι μόνο.
Μ΄αυτό θα κλείσουμε πολύ καλά γύρω-γύρω το σημείο που ενώνεται το καπάκι με τη στάμνα για να μπορέσει το φαγητό να ψηθεί με τους ατμούς του.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μας με φωτιά πάνω-κάτω, για 2 1/2 ώρες περίπου.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να σταθεί και μετά αφαιρούμε το ζυμάρι και το καπάκι.
Σερβίρουμε το υπέροχο αυτό πηλιορείτικο φαγητό με πατάτες τηγανητές.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε το κεφαλοτύρι με άλλο αλμυρό τυρί της αρεσκείας μας.