ΡΕΒΥΘΙΑ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αν σας έχουν μείνει ρεβύθια συσκευασμένα ή χύμα από το χειμώνα και ανησυχείτε μήπως χαλάσουν. Προτείνω να τα φτιάξετε ακριβώς όπως θα μαγειρεύατε τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο. Γίνονται το ίδιο νόστιμα και μας δίνουν μια εναλλακτική να τα γευτούμε, μέσα στο καλοκαίρι, με ένα διαφορετικό τρόπο, εκτός της σούπας. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε:
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
500 γρ. ρεβύθια
1 κ. σούπας σόδα φαγητού
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κύβος λαχανικών ή βοδινού
αλάτι, πιπέρι
2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια μέσα σε μπόλικο νερό με 1 κ. σούπας σόδα, αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά. Πρέπει να σταθούν 12 ώρες στο νερό.
Την επομένη τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα μισοβράζουμε.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα μισό φλ τσ. λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Δεν πρέπει να "στεγνώσει" η σάλτσα μας.
Σουρώνουμε τα μισοβρασμένα ρεβύθια και τα τοποθετούμε σε ταψί 35Χ25εκ. Από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα με προσοχή. Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό με 2 φλ. τσ. ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας.
Βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 1 ώρα περίπου. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε προσεκτικά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μείνει μόνο με μια πυκνή σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Το φαγητό αυτό είναι πεντανόστιμο ζεστό ή κρύο. Ταιριάζει απόλυτα με τζατζίκι, τυροκαυτερή και χωριάτικη σαλάτα.
Μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό ουζομεζέ στο καλοκαιρινό τραπέζι μας!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τακτικός έλεγχος του φαγητού κατά το ψήσιμο. Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. ζεστό νερό όποτε χρειαστεί, αρκεί να ψηθούν σωτά τα ρεβύθια και να έχουμε στο τέλος του μαγειρέματος μια πυκνή σάλτσα στο ταψί μας.