ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
3 μεγάλα κολοκυθάκια
3 μέτριες μελιτζάνες ή 2 φλάσκες
5 μέτριες πατάτες
1 κουτί (380 γρ.) τεμαχισμένα μανιτάρια
2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδου σε πολύ μικρά κομματάκια ή σε λεπτά φετάκια
600 γρ. φρέσκος τοματοχυμός από πολύ ώριμες ντομάτες
2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη
2 κύβοι λαχανικών ή βοδινού
3 κ. σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κ. σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
400 γρ. χοντροτριμμένο τυρί φέτα (ή όσο θέλουμε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους (μέγεθος μεγάλης μπουκιάς). Τις βάζουμε σε βαθύ και μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Από πάνω τους απλώνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αφαιρούμε το εξωτερικό φλούδι από τα κολοκύθια, τα πλένουμε και τα κόβουμε επίσης σε μεγάλους κύβους. Τ΄αραδιάζουμε στο ταψί.
Πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε επίσης σε κύβους. Σ΄αυτή τη συνταγή δεν χρειάζεται να σταθούν στο αλάτι επειδή δεν θ΄ακολουθήσει τηγάνισμα, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ν΄απορροφήσουν πολύ λάδι και να γίνουν βαριές. Τις προσθέτουμε ανάμεσα στα κολοκύθια.
Αλατοπιπερώνουμε ξανά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια.
Στραγγίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα μοιράζουμε εδώ κι εκεί στο ταψί μας.
Διαλύουμε σε ελάχιστο ζεστό νερό τους κύβους και τους προσθέτουμε στον τοματοχυμό. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα για να ενωθούν οι γεύσεις. Περιχύνουμε μ΄αυτό το φαγητό.
Τέλος πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και το μαϊντανό.
Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια θα αφαιρέσουμε το σκέπασμα και θα ελέγξουμε το ζωμό που υπάρχει. Αν χρειαστεί, θα ρίξουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά στο ταψί.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μείνει το μπριάμ με μια αρκετά πηχτή σάλτσα (περίπου 45 λεπτά ακόμη). Κάπου-κάπου ανακατεύουμε. Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί χοντροτριμμένο. Πρέπει να προλάβει να λιώσει.
Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε το φαγητό να χλιαρώσει. Το μπριάμ είναι καλοκαιρινό φαγητό και τρώγεται συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδεύουμε με τζατζίκι ή φέτα. Μια παγωμένη μπύρα είναι ό,τι πρέπει για συμπλήρωμα!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το πόσο σκόρδο θα βάλουμε εξατράται από τις προτιμήσεις μας. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μια πιπεριά τσίλι αν θέλουμε το μπριάμ πιο πικάντικο. Αλλά και οι γλυκιές πράσινες και κόκκινες πιπεριές θα του ταίριαζαν μια χαρά!
Αν οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε δεν είναι πολύ ώριμες, θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο πελτέ ντομάτας για να έχουμε την απαιτούμενη γεύση τους.
Δεν θέλει πολύ νερό το φαγητό αυτό, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους υγρά στο μαγείρεμα. Ο τοματοχυμός συνήθως είναι αρκετός.
Έχετε και την εξής επιλογή: να χρησιμοποιήσετε λιγότερο τοματοχυμό ή και καθόλου, να προσθέσετε στο ταψί μόνο ζεστό νερό (1 φλ. τσ.) και να βάλετε τις ντομάτες (4 μέτριες) στο φαγητό κομμένες σε χοντρές ροδέλες ή σε μεγάλα κομμάτια. Προσωπικά δεν το κάνω γιατί δεν μου αρέσουν οι φλούδες τους που ξεχωρίζουν όταν ψηθούν.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, το φαγητό αυτό γίνεται πολύ ελαφρύ, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι πως γίνεται πολύ πιο νόστιμο εάν πρώτα τηγανίσουμε τα λαχανικά που θα βάλουμε: πατάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια. Ακόμη και τη σάλτσα του φαγητού θα μπορούσαμε προηγουμένως να τη "δέσουμε" για λίγο χωριστά σε κατσαρολάκι και μετά να την απλώσουμε πάνω στα τηγανισμένα λαχανικά μας. Θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο στο φούρνο, αλλά έχει μεγαλύτερη προετοιμασία.