Ενημέρωση
Loading
Α
27
2012

ΓΛΥΚΙΕΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ (ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (26 Φεβρουάριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 μικρή στρόγγυλη μυζήθρα ανάλατη ( 550-650 γρ. )
1 αβγό
2 βανίλιες
1/2 κ. γλ. κανέλα (προαιρετικά)
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
125 γρ. φρέσκο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικό)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

5 φλ. τσ. ζάχαρη
5 φλ. τσ. νερό
1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Aρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να είναι εντελώς κρύο, όταν βγάλουμε τις φλογέρες από το φούρνο: βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τις ροδέλες πορτοκαλιού και το αφήνουμε να βράσει για 10-12 λεπτά, ώσπου να δέσει αρκετά (θα πρέπει να γίνει λίγο πιο αρύ από το σιρόπι των γλυκών του κουταλιού).

Αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση: πολτοποιούμε τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε με το αβγό, τη βανίλια και την κανέλα. Αν πρώτα την κόψουμε σε κομμάτια, θα μπορέσουμε να τη δουλέψουμε στο μίξερ, για να γίνει καλύτερο χτύπημα. Αλλά και με το πιρούνι θα γίνει η δουλειά μας, μόνο που θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας τα διπλώνουμε στη μέση και τα κόβουμε. Τα ξαναδιπλώνουμε στη μέση και τα ξανακόβουμε, ώστε να δημιουργηθούν μικρά κομμάτια διαστάσεων  20 Χ 22 εκ. περίπου. Τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για να μη ξεραθούν.

Για κάθε φλογέρα παίρνουμε δύο από τα φυλλαράκια αυτά,  βουτυρώνουμε το ένα με πινέλο, βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και ξαναβουτυρώνουμε. Απλώνουμε κατά μήκος της μιας πλευράς τους 1 γεμάτη κουταλιά γέμιση και για να μη μας χυθεί στο ψήσιμο, διπλώνουμε λίγο τις πλαϊνές πλευρές προς τα μέσα. Τυλίγουμε σε κύλινδρο.

Παίρνουμε τη βαθιά λαμαρίνα του φούρνου και τη βουτυρώνουμε καλά.

Αραδιάζουμε τα ρολάκια που ετοιμάζουμε μέσα σ΄αυτή, όχι πολύ στριμωγμένα και στο τέλος αλείφουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο την επιφάνειά τους. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 20οC (160oC).

Μετά από μισή ώρα περίπου, την ξανανεβάζουμε στους 180oC, για να ροδίσουν. Θα χρειαστούν 8-10 λεπτά ψήσιμο ακόμη.

Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε με το εντελώς κρύο σιρόπι.

 




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να φτιάξουμε τις φλογέρες με σπορέλαιο αντί για βούτυρο, αλλά δεν θα έχουν την ίδια νοστιμιά.

Χρειάζεται προσοχή το ψήσιμό τους: πρέπει πρώτα να ψηθούν καλά εσωτερικά και μετά να πάρουν χρώμα απ΄έξω.

Αντί για ροδέλες πορτοκαλιού στο σιρόπι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φλούδα  ενός λεμονιού και όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά να προσθέσουμε 2 κ. σούπας κονιάκ.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.