ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κατσικίσια ή αρνίσια συκωταριά ολόκληρη μαζί με τα γλυκάδια της
1 κιλό έντερα, ίσως και λίγα περισσότερο
ο χυμός από 5 μέτρια λεμόνια συνολικά (3+2)
αλάτι
πιπέρι όσο αντέχουμε
2 κ.σούπας ρίγανη
1+1 κύβοι βοδινού
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. νερό ζεστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Στο μεταξύ σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.
Ζεματάμε ολόκληρη τη συκωταριά στο βραστό νερό για 10 λεπτά περίπου.
Τη βγάζουμε σε τρυπητό και την ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό βρύσης. Αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Πλένουμε τα έντερα και με τη βοήθεια μιας λεπτής βέργας ή μ΄ένα ξυλάκι από σουβλάκι ( από τα λίγο μεγαλύτερα), πιάνουμε τη μια άκρη τους και τα γυρίζουμε σιγά-σιγά ανάποδα, αφού πρώτα τα σουρώσουμε πάνω στο ξυλάκι. Η μητέρα μου για τη δουλειά αυτή χρησιμοποιεί το πλαστικό κοτσάνι από ένα ψεύτικο λουλούδι. Δεν έχει φόβο να σπάσει ούτε ν΄αφήσει μικρά ξυλαράκια. Φυσικά θα το πλύνουμε πρώτα πολύ καλά.
Τρίβουμε τα έντερα με αλάτι και το χυμό 3 λεμονιών και τ΄αφήνουμε να σταθούν έτσι για 10 λεπτά (μέχρι ν΄ασπρίσουν). Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Κόβουμε τη συκωταριά σε μακρόστενα μπαστουνάκια στο μήκος και το πάχος δαχτύλου. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και προσθέτουμε τον 1 κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι αρκετά για να πάρουν όλα τα κομμάτια της συκωταριάς τα μυρωδικά.
Στο ένα χέρι μας βάζουμε από ένα κομμάτι συκώτι, πνευμόνι, καρδιά και λίγο γλυκάδι και τυλίγουμε με μέτρια πίεση γύρω τους ένα έντερο, τόσο ώστε να καλυφθεί το κρέας όσο καλύτερα γίνεται. Ένα ψαλίδι της κουζίνας θα μας φανεί πολύ χρήσιμο στο κόψιμο του εντέρου για να μη ταλαιπωρηθούμε με το μαχαίρι.
Στερεώνουμε την ελεύθερη άκρη του εντέρου περνώντας τη μέσα από μια σπείρα εντέρου. Έτσι θα στερεοποιηθεί καλύτερα.
Τ΄αραδιάζουμε με προσοχή σε πιατέλα ή δίσκο ή κατευθείαν στο ταψί που θα τα ψήσουμε.
Όσα υλικά περισσέψουν (μικρά κομματάκια από συκωτάκια ή εντεράκια, θα τα ψιλοκόψουμε και θα τα βάλουμε κι αυτά στο ταψί, ανάμεσα στα γαρδουμπάκια.
Περιχύνουμε τα γαρδουμπάκια με το χυμό 2 λεμονιών, με 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο και με μισό φλ. τσ. ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το δεύτερο κύβο βοδινού.
Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 15 (περίπου) λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσουν από πάνω τα γαρδουμπάκια. Κάθε τόσο ρίχνουμε επάνω τους κουταλιές από το ζωμό του ταψιού.
Σερβίρουμε τα γαρδουμπάκια ζεστά σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος χωρίς το ζωμό τους. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και κόκκινο κρασί.