Ενημέρωση
Loading
Α
15
2012

ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (20 Δεκέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Για 4-6 άτομα)

11/2 κιλό χοιρινό κρέας καθαρό, άπαχο από μπούτι ή σπάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές ροδέλες
2-3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε τέταρτα (προαιρετικό)

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΤΑ

500 ml λευκό κρασί

1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κύβος βοδινού διαλυμμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2-3 δαφνόφυλλα
θυμάρι
δεντρολίβανο (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
Ψήσιμο σε σακούλα για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε μεγάλους κύβους με πλευρά 3-4 εκ. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρό, χωρίς καθόλου λίπη.

Ετοιμάζουμε τη μαρινάτα: σε πλατύ μπολ βάζουμε το λάδι, το κρασί, τον κύβο, αλάτι, πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τώρα θ΄ανακατέψουμε με το χέρι μας αρκετά για να ποτιστούν όλα τα κομμάτια και να πάρουν τα μυρωδικά. Αραδιάζουμε το κρέας, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε  στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα.

Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, βγάζουμε τα κομμάτια  του κρέατος από το μπολ, τα ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα περνάμε σε μεγάλα ξυλάκια (όχι αυτά για τα σουβλάκια, αλλά τα μεγαλύτερα).

 

Ανάμεσα σε δύο κομμάτια κρέας θα περνάμε από μια ροδέλα πράσινης πιπεριάς, μια κρεμμυδιού, μια κόκκινης και από ένα κομμάτι ντομάτας. Αρχίζουμε και τελειώνουμε την τοποθέτηση στο ξυλάκι πάντα με κομμάτι από κρέας. Θα πρέπει να φτιάξουμε 2 ή 3 κοντοσούβλια με τα υλικά της συνταγής.

 

 

Παίρνουμε τώρα μια σακούλα ψησίματος η οποία χωράει άνετα τα ξυλάκια, χωρίς να έχει φόβο να την τρυπήσουν και πασπαλίζουμε το εσωτερικό της με 1 κ. σούπας αλεύρι. Φροντίζουμε να πάει παντού. Όσο περισσεύει το απομακρύνουμε.

Τοποθετούμε μέσα  τα κοντοσούβλια, στρίβουμε αρκετές φορές το άνοιγμα της σακούλας αρκετά κοντά στα κοντοσούβλια μας και τη δένουμε με το ειδικό κλιπ που έχει. Αν περισσεύει πολύ μεγάλο κομμάτι μετά το δέσιμο, μπορούμε να το κοντύνουμε με το ψαλίδι της κουζίνας, προσέχοντας ν΄αφήσουμε τουλάχιστον 5 εκ. σακούλας για μεγαλύτερη ασφάλεια μη τυχόν και λυθεί στο ψήσιμο καθώς θα φουσκώνει.

Βάζουμε τη σακούλα  σε κατάλληλο ταψάκι. Σε μια γωνιά της σακούλας ανοίγουμε προσεκτικά μια τρυπούλα με οδοντογλυφίδα ή καρφίτσα.

 



Τοποθετούμε το ταψί στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου για να έχει τον κατάλληλο χώρο η σακούλα όταν θα φουσκώσει και να μην ακουμπήσει στις αντιστάσεις.

Ψήνουμε με φωτιά πάνω-κάτω για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα κοντοσούβλια.

Βγάζουμε το ταψί, προσεκτικά (γιατί καίει) με ψαλίδι κόβουμε τη σακούλα και με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας μεταφέρουμε τα κοντοσούβλια σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αλατίζουμε και αφαιρούμε τα ξυλάκια.

Αδειάζουμε σε σαλτσιέρα τα υγρά της σακούλας. Αυτά είναι πεντανόστιμα και θα συνοδεύσουν ιδανικά το κρέας.

Το κοντοσούβλι ταιριάζει πολύ με τηγανητές πατάτες, μουστάρδα και κόκκινο κρασί.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Με τα υλικά της μαρινάτας μπορούμε να φτιάξουμε μια υπέροχη σάλτσα, αφού πρώτα τη σουρώσουμε.. Ζεσταίνουμε το σουρωμένο ζωμό και προσθέτουμε 1 κ. γλ. κόρν φλάουρ διαλυμμένο σε ελάχιστο κρασί και πικάντικη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Τη σερβίρουμε ζεστή σε σαλτσιέρα.

Μαρινάρω το κρέας σε λευκό κρασί για να μην αλλάξει το χρώμα του. Στη σάλτσα όμως μπορούμε να προσθέσουμε και κόκκινο κρασί.

 

Εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινό και αρνίσιο (ή κατσικίσιο) κρέας σε ίσες ποσότητες. Θα τοποθετούμε στο ξυλάκι ένα κομμάτι χοιρινό, ένα αρνίσιο εναλλάξ.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο