ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Φ
07
2012

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΖΥΜΗ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (08 Φεβρουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20 γρ. νωπή από το φούρνο
1/2 ποτήρι του νερού χλιαρό γάλα
1 κ. γλ. ζάχαρη

1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
125 γρ. μαργαρίνη ή άλλο βούτυρο μαλακό
1/2 φλ. του καφέ σπορέλαιο
1 αβγό και 1 κρόκος
1 βανίλια
1 φακελάκι μαχλέπι (8 γρ.)
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1/2 κ. γλ. αλάτι

μερέντα και διάφορες μαρμελάδες για τη γέμιση

1 ασπράδι για το άλειμμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέτουμε στο χλιαρό γάλα 1 κ. γλ. ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη ν΄ανέβει λίγο.

Στο μεταξύ βάζουμε το βούτυρο σε βαθύ μπολ και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι ν΄ασπρίσει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα και μετά το σπορέλαιο.

Αφού ενωθούν καλά, ρίχνουμε το αβγό και τον κρόκο και ξαναχτυπάμε.

Τώρα θα ρίξουμε το ξύσμα, τη βανίλια, το μαχλέπι, το αλάτι και θα τα δουλέψουμε με το μίξερ για λίγο ακόμη.

 

 

Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη. Θα συνεχίσουμε το ζύμωμα με το χέρι.

Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα της μαγιάς και καθώς αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις. Πρέπει να ενωθούν καλά τα υλικά και να πετύχουμε μια απαλή και αρκετά σφικτή ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα και θα μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο.

 

 

Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

 

Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου ή άλλο μεγάλο ταψί.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το βάζουμε στον πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε κυκλικό φύλλο, πάχους μισού εκατοστού. Το πόσο μεγάλα θα φτιάξουμε τα κρουασάν, εξαρτάται μόνο από το πού θα τα χρησιμοποήσουμε (μικρότερα για πρωινό μπουφέ, μεγαλύτερα σαν κολατσιό για το σχολείο των παιδιών).

 

 

Με το μαχαίρι ή τη ρόδα της πίτσας χωρίζουμε το φύλλο σταυρωτά σε 4 ή 6 μέρη. Στο φαρδύ μέρος κάθε κομματιού τοποθετούμε περίπου 1 κ. γλ. μερέντα ή ανάλογη μαρμελάδα και την απλώνουμε λίγο κατά μήκος του. Τυλίγουμε σε ρολό προσέχοντας να κλείσουμε καλά μέσα τη γέμιση για να μη τρέξει στο ψήσιμο και πατάμε με το χέρι την ελεύθερη άκρη του για να κολλήσει καλά.

 

 

 

 

Βάζουμε το κρουασάν στο ταψί με την άκρη προς τα κάτω, γυρνώντας ελαφρά τα πλαϊνά του προς τα μέσα για να σχηματίσουμε ένα μισοφέγγαρο.

 

 

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με το επόμενο κομμάτι ζύμης. Τοποθετούμε τα κρουασάν σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Αφήνουμε το ταψί, σε ζεστό μέρος αν γίνεται, για ένα δεύτερο φούσκωμα.

 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.

Μόλις τα κρουσάν φουσκώσουν, αλείφουμε την επιφάνειά τους με  ασπράδι, αραιωμένο με λίγο νερό.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω (για λαμαρίνες και ανοξείδωτα) μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

 

 

Για να τα διατηρήσουμε φρέσκα, τυλίγουμε το καθένα χωριστά σε πλαστική διάφανη μεμβράνη.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο κλείσιμο γιατί όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, είναι εύκολο να τρέξει η γέμιση στο ψήσιμο.

 

 

 

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ