ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ. σόδα φαγητού
1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 1/2 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 φλ. του καφέ κονιάκ
3/4 φλ. τσ. ζάχαρη
1/4 φλ. τσ. σπορέλαιο
1/4 φλ. τσ. σόδα αναψυκτικό (ανθρακούχο νερό)
1/4 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο και βαθύ μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα φαγητού, το μπέκιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε (χτυπώντας ασταμάτητα) τον χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα και το ανθρακούχο νερό.
Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μίγμα των υγρών. Ανακατεύουμε με το κουτάλι αρχικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε ελαφρά. Πρέπει να πάρουμε στο τέλος μια απαλή ζύμη τόσο σφικτή, όσο χρειάζεται για να μπορεί να πλάθεται.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου.
Παίρνουμε στο χέρι μας ένα μικρό κομμάτι ζύμης και το πλέκουμε σε πλεξουδάκι στρίβοντάς το 2-3 φορές ή το κλείνουμε σε Ο ή το αφήνουμε κορδόνι (πολύ προσεκτικά γιατί σπάει εύκολα). Το βάζουμε στη λαμαρίνα. Συνεχίζουμε με το επόμενο και το βάζουμε κι αυτό στο ταψί μας σε μικρή απόσταση από το προηγούμενο, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να τραγανίσουν.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα κουλουράκια κανέλας γίνονται από μόνα τους αρκετά τραγανά. Προσέχουμε λοιπόν να μη γίνει πολύ σφικτή η ζύμη μας. Αν το θεωρείτε απαραίτητο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου σας κατά 20οC.
Επίσης να σας πω το εξής: όταν καμιά φορά κολλάει η ζύμη στα χέρια και δεν μπορώ να την πλάσω μ΄ευκολία, ρίχνω λίγο σπορέλαιο πάνω τους. Με λαδωμένα χέρια είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα. Προσοχή, εννοώ λάδι κι όχι βούτυρο λιωμένο. Δεν κάνει την ίδια δουλειά.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Άγαλμα αγγέλου σε καντήλι ψηφίδα ασημί
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας LED 90 ημερών κάκτος
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας με την Παναγία των Κρίνων
Ηλεκτρικό καντήλι λάβαρο χρυσό