Ενημέρωση
Loading
Α
06
2012

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (05 Ιούλιος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 διχτάκι ολόφρεσκα μύδια με το κέλυφος (3 κιλά)


για το σερβίρισμα: φρέσκος χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε το διχτάκυ με τα μύδια, το οποίο στη συνέχεια αφαιρούμε.

 


Καλύπτουμε τα μύδια με καθαρό νερό. Ανακατεύουμε για να αποκολληθούν διάφορα μικρά σκουπιδάκια.

Χύνουμε το βρώμικο νερό και ξαναγεμίζουμε με καινούριο καθαρό.

Με τη βοήθεια του μαχαιριού αφαιρούμε τυχόν προσκολημένα σκουπίδια. Αν υπάρχουν πεταλίδες (μικρά στρείδια) κολλημένα επάνω στο κέλυφος, δεν χρειάζεται να παιδευόμαστε για να τα βγάλουμε, επειδή αυτά θα φύγουν μόνα τους όταν θα μπουν τα μύδια στη φωτιά.

Βάζουμε τα καθαρισμένα μύδια σε μεγάλο ταψί.

 

 

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας ή του υγραερίου στο πολύ δυνατό.

Μόλις ζεσταθεί το ταψί αρκετά, τα μύδια αρχίζουν ένα-ένα ν΄ ανοίγουν. Τότε με μια λαβίδα (τσιμπίδα), τα πιάνουμε και τα βγάζουμε σε άλλο μεγάλο μπολ ή λεκάνη.

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να προλαβαίνουμε το άνοιγμα του μυδιού στην αρχή του. Τότε κρατάει μέσα του όλα τα υγρά και τη νοστιμιά του.

Αυτά που θα μείνουν στο τέλος χωρίς ν΄ανοίξουν, δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε. Όλο το νερό που βγάζουν τα μύδια στο ταψί (και είναι αρκετό), θα το πετάξουμε.

Χρειάζονται προσεκτικό καθάρισμα πριν την κατανάλωσή τους. Πρέπει οπωσδήποτε ν΄αφαιρεθεί η σκουροπράσινη τρίχα που είναι κολλημένη στο σώμα τους και η οποία είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

Ανοίγουμε λοιπόν το μύδι στη μέση και βγάζουμε προσεκτικά την τρίχα του.

 

 

Όταν πρόκειται να καταναλωθούν αμέσως, τα τοποθετούμε σε πιατελίτσα και τα ραντίζουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού.

Τα αχνιστά μύδια αποτελούν έναν ακαταμάχητο ουζομεζέ.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Τα φρέσκα μύδια δεν αντέχουν στο ψυγείο, παρά μονάχα μερικές ώρες. Αν δεν πρόκειται να φαγωθούν την ίδια μέρα, θα πρέπει να αποθηκευθούν στον καταψύκτη.

 

Συμφέρει στο χρονικό διάστημα που τα μύδια είναι μεγάλα και σε αφθονία (αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Αυγούστου) να προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες και αφού τ΄ανοίξουμε και τα καθαρίσουμε με τον παραπάνω τρόπο, να τα μοιράσουμε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων και να τα βάλουμε κατευθείαν στον καταψύκτη μας, όπου θα διατηρηθούν αναλλοίωτα μέχρι την επόμενη χρονιά. Έτσι λοιπόν κι εγώ στη φωτογράφιση δούλεψα με 3 διχτάκια μυδιών, από τα οποία τελικά έβγαλα ένα μπολάκι καθαρής μυδόψιχας βάρους 1 κιλού:

 

 

Αυτή την ποσότητα χώρισα σε 5 τμήματα των 200 γρ. μέσα στα παρακάτω σακουλάκια:

 

 

Κάθε ένα από αυτά είναι αρκετό για να εκτελέσω μία από τις αγαπημένες συνταγές μου με μύδια: τηγανητά μύδια, μυδοκροκέτες, μύδια σαχανάκι, μυδοπίλαφο πολύχρωμο, κτλ.

 

Τοποθέτησα τις μεριδούλες αυτές στον καταψύκτη αμέσως μετά το πακετάρισμα και όταν τα χρειαστώ, απλά θα τα ξεπαγώσω σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πρώτα αφαιρέσω το πλαστικό, γιατί αλλοιώνει τη γεύση τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Γνωρίζετε πως το 47% του μυδιού είναι σίδηρος; Σε συνδοιασμό λοιπόν με τη βιταμίνη C του λεμονιού, αποτελούν μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο. Προσοχή μόνο στο καθάρισμα!


Αξιολόγηση Χρήστη: / 5
ΧείριστοΆριστο 
Plastic Electric

Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.

Μεγάλες Προσφορές