ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Μ
29
2012

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΒΓΑ (ΧΙΟΣ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (29 Μάρτιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό έτοιμο ζυμάρι ψωμιού από το φούρνο
6 αβγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
4 φλ. τσ. περίπου αλεύρι

1 αβγό για το άλειμμα της πίτας
σουσάμι για το στόλισμα
πασχαλινά βαμμένα αβγά για το στόλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε από το φούρνο έτοιμο ζυμάρι ψωμιού. Φροντίζουμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή σχεδόν αμέσως. Το διατηρούμε σκεπασμένο με βαμβακερή πετσέτα για να μη ξεραθεί.

Θα κρατήσουμε ζεστή τη λεκάνη μέσα στην οποία θα φτιάξουμε τη ζύμη.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό για να ζεσταθεί καλά.

Αφού πάρει τη θερμοκρασία που θέλουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα μια μικρότερη κατσαρόλα. Σ΄αυτήν θα προσθέσουμε 6 αβγά, 1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Βάζουμε το ζυμάρι στη ζεστή λεκάνη, ανοίγουμε στη μέση ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αβγών. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

Τώρα θα προσθέσουμε το βούτυρο και το αλεύρι σε δόσεις, ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη. Ενδεχομένως να περισσέψει αλεύρι.

Τοποθετούμε λαδόκολλα σ΄ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και βάζουμε μέσα τη ζύμη που ετοιμάσαμε. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα, καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη ή ένα  πλαστικό κάλυμμα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη. Θα χρειαστούν 6-7 ώρες περίπου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αλείφουμε με αβγό ελαφρά χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία της βαμμένα αβγά της αρεσκείας μας όμορφα αραδιασμένα.

Ψήνουμε την πίτα στη χαμηλή θέση του φούρνου (για ανοξείδωτα και πυρέξ ταψιά) με φωτιά μόνο από κάτω μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για 1 ώρα περίπου. Τα αντικολλητικά ταψιά θα τα ψήσουμε στη μεσαία θέση και για λιγότερο χρόνο με φωτιά πάνω-κάτω. Και πάλι θα χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η πίτα και να σταθεροποιηθεί και μετά την βγάζουμε με πολύ προσοχή από το ταψί. Θα τη βάλουμε πρώτα πάνω σε βαμβακερό πανί ή πετσέτα και κατόπιν θα τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Δεν θα βάλουμε πάρα πολλά αβγά στο στόλισμα για να μη "βαρύνει" το ζυμάρι.


Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ζύμη για να φουσκώσει στο ταψί, είναι αποκλειστικά θέμα θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Προσοχή, τη βάζουμε σε χλιαρό και όχι σε πολύ ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

 

Προσωπικά, επειδή θεωρώ ότι το σκέτο αβγό στο άλειμμα κάνει τις ζύμες να μαυρίζουν πιο εύκολα, χρησιμοποιώ για το σκοπό αυτό μόνο το ασπράδι αραιωμένο με ελάχιστο νερό.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ