ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό μπάμιες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
1 1/2 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή σε λεπτά φετάκια
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
4 κ.σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες μπάμιες για το φαγητό μας, θα πρέπει πρώτα ν΄αφαιρέσουμε με το μαχαίρι το κοτσανάκι τους προσεκτικά χωρίς να φανούν τα σπόρια τους και να τις πλύνουμε.
Βουτάμε την κομμένη άκρη στο αλάτι και αφήνουμε τις μπάμιες να σταθούν έτσι για μισή ώρα.
Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ και τον κύβο. Ανακατεύουμε καλά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μόνο.
Αδειάζουμε τη μισή σάλτσα σε ταψί ή γιουβέτσι και από πάνω αραδιάζουμε τις μπάμιες.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα σιγά-σιγά ώστε να καλύψουμε τις μπάμιες. Δεν θ΄ανακατέψουμε καθόλου το φαγητό. Απλά κουνάμε λίγο το ταψί πέρα δώθε.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με σκεπασμένο το ταψί μας για τα πρώτα 30 λεπτά.
Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε πολύ λίγο κι αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να μείνει με μια πηχτή σάλτσα, άλλα 20-30 λεπτά περίπου. Αν οι μπάμιες είναι πολύ μεγάλες, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.
Εάν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες μπάμιες, θα τις βάλουμε κατευθείαν στο ταψί χωρίς να τις ξεπαγώσουμε.
Είναι πολύ νόστιμες ζεστές και κρύες, συνοδεύονται με τυρί φέτα και γίνονται ιδιαίτερα γευστικές την επομένη του μαγειρέματος.
Διατηρούνται στο ψυγείο άνετα για 5-6 ημέρες (αρκεί να μην μπει πιρούνι μέσα στο δοχείο συντήρησης.....).