Ενημέρωση
Loading
Μ
14
2012

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (03 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

3 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλ. τσ. αλεύρι
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1 κ. γλ. σόδα
1 βανίλια
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1/2 φλ. τσ. κονιάκ
1 φλ. τσ. σπορέλαιο
2 φλ. τσ. νερό
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια χοντροκοπανισμένα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3 φλ. τσ. νερό
2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
40 γρ. μαργαρίνη


Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα θα ετοιμάσουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 7 λεπτά, από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός. Στη συνέχεια, το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέκιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και το ξύσμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπορέλαιο και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια.

Κατόπιν ρίχνουμε το κονιάκ και το νερό. Ανακατεύουμε και πάλι. Τέλος ενώνουμε τα καρύδια με το μείγμα της φρυγανιάς. Ανακατεύουμε πάντα με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά στα υπόλοιπα υλικά μας.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ή λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. περίπου. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγα τριμμένα καρύδια.

 

 

Τοποθετούμε το μείγμα που ετοιμάσαμε μέσα σ΄αυτό και πατάμε την επιφάνεια με την παλάμη μας για να γίνει λεία και να φύγουν τα κενά που μπορεί να υπάρχουν.

 

 

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 40 λεπτά περίπου.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την καρυδόπιτα πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά να χλιαρώσει κάπως.

 


Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας από το σιρόπι. Τώρα θα σιροπιάσουμε σιγά-σιγά, με τη βοήθεια μιας κουτάλας, το γλυκό μας.


Θ΄αφήσουμε να κρυώσει εντελώς.

Για να φτιάξουμε το γλάσο σοκολάτας, θα λιώσουμε σε μπαιν μαρί τη μαργαρίνη μαζί με την κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια. Μόλις αποκτήσει λεία υφή, είναι έτοιμο.

 

 

Περιχύνουμε την καρυδόπιτα με το γλάσο, στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και στολίζουμε με μερικά μισά καρύδια για καλύτερη εμφάνιση.

Αφήνουμε και πάλι μέχρι να  κρυώσει τελείως.

 

 

Τοποθετούμε την καρυδόπιτα στο ψυγείο.

Κόβουμε και σερβίρουμε την επόμενη μέρα.

Διατηρείται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να φτιάξουμε την καρυδόπιτα μόνο με φρυγανιά χωρίς καθόλου αλεύρι. Έτσι θα έχει πιο μαλακή υφή, όμοια με αυτή του παρφέ.

Αντί για  κονιάκ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λικέρ της αρεσκείας μας.

 

Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή μόνο με σησαμέλαιο.



Είναι πολύ σημαντικό να φτιάξουμε ένα γλάσο τόσο μαλακό ώστε να μην σκληρύνει ιδιαίτερα όταν θα μπει στο ψυγείο και να μη μας δυσκολέυει στο κόψιμο των κομματιών. Αν είμαστε οπαδοί της σοκολάτας, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητά του στην εκτέλεση της συνταγής.


Ένα επιπλέον μυστικό για να κάνουμε το γλάσο της καρυδόπιτας (αλλά και άλλων γλυκών) πολύ γυαλιστερό, είναι αφού κρυώσει αρκετά, να το αλείψουμε ελαφρά με ένα πινέλο ποτισμένο σε ηλιέλαιο. Έτσι θα κρατήσει τη γυαλάδα του και θα διατηρηθεί καλύτερα.


 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.