ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας (φαρφάλες, πένες, κοχυλάκι, τριβελάκι, κτλ.) βρασμένα al dente
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας μαργαρίνη
2 φλ. τσ. κιμάς σόγιας
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 φύλλα δάφνης
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε κυβάκια
1 κύβος λαχανικών ή μυρωδικών σόγιας
1 κουτ. σούπας ρίγανη
αρκετό αλάτι
πιπέρι
τριμμένο φυτικό τυρί για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε αρκετό νερό σε μία βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε τη σόγια να βράσει για 20 λεπτά (προσέχουμε γιατί αφρίζει πολύ στην αρχή).
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ακόμη στο νερό της.
Την αδειάζουμε σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό βρύσης.
Αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Στίβουμε τη σόγια στα χέρια μας πολύ δυνατά για να διώξουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να κάψει και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τη σόγια και σωτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συνεχώς.
Τώρα θα προσθέσουμε το μαϊντανό, τον κύβο διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό,τη ρίγανη και τα δαφνόφυλλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, αρκετό αλάτι (περισσότερο απ΄ότι θα βάζαμε κανονικά, γιατί η σόγια γλυκίζει) και πιπέρι όσο μας αρέσει.
Αφήνουμε τον κιμά σόγιας να σιγοβράσει σε πολύ σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου, ελέγχοντας κάθε τόσο τα υγρά του και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό κάθε φορά που χρειάζεται, ώστε να μη "κολλήσει" αλλά και να μείνει τόσο σπυρωτός και "στεγνός" όσο θέλουμε. Πριν σερβίρουμε, θ΄αφαιρέσουμε τα δαφνόφυλλα.
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια al dente, σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κ.σούπας λάδι. Εάν πρόκειται το φαγητό να καταναλωθεί από μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, καλύτερα να τα βράσουμε λίγο περισσότερο για να είναι πιο μαλακά. Τα σουρώνουμε και προσθέτουμε 2 κ. σούπας μαργαρίνη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την κουνάμε πέρα-δώθε για να πάει το βούτυρο παντού. Διατηρούμε τα μακαρόνια ζεστά μέχρι το σερβίρισμα.
Στο σερβίρισμα: τοποθετούμε μια δόση μακαρόνια στο πιάτο του καθενός, από πάνω 3-4 κ. σούπας από τον κιμά σόγιας που ετοιμάσαμε και τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Πάντα στο τραπέζι σερβίρουμε και έξτρα τυρί για όποιον το χρειαστεί.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η σόγια από μόνη της είναι αρκετά άνοστη, οπότε πρέπει να της δώσουμε γεύση χρησιμοποιώντας μπόλικα μυρωδικά και αλάτι. Να προτιμάτε πάντα τις συνταγές που στα υλικά τους περιέχουν ντομάτα ή πελτέ ή ketchup, γιατί μ΄αυτά ταιριάζει πάρα πολύ η σόγια και νοστιμίζει.