Ενημέρωση
Loading
Μ
06
2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (06 Μάρτιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

μπόλικο αλατισμένο νερό
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας μαργαρίνη


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ  

2 φλ. τσ. κιμάς σόγιας
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κουτί των 400 γρ. τεμαχισμένα μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα βρασμένα
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
500 γρ. φυσικός τοματοχυμός
2 κύβοι λαχανικών ή μυρωδικών σόγιας
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
αρκετό αλάτι και πιπέρι


ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1 λίτρο ρόφημα σόγιας (προσοχή, χωρίς άρωμα βανίλιας)
6 κ. σούπας μαργαρίνη
10 κ. σούπας αλεύρι
αλάτι
άσπρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
1 φλ. τσ. τριμμένο φυτικό τυρί




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βράζουμε τον κιμά σόγιας για 20 λεπτά, σε βαθιά κατσαρόλα γιατί αφρίζει πολύ.  Τον αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη στο νερό του. Στη συνέχεια τον ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και τον στίβουμε πολύ δυνατά στα χέρια μας για να διώξουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε.

Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κ. σούπας λάδι. Τα σουρώνουμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές μαργαρίνη, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθούν για λίγο.

Στραγγίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα βάζουμε στο πολυμίξερ. Θα τ΄αλέσουμε ώσπου να γίνουν σαν κιμάς.


Περνάμε τα καρότα από τη χοντρή πλευρά του ρεντέ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.

Μόλις ξανθίνει ρίχνουμε μέσα τον κιμά σόγιας και τον κιμά μανιταριών. Ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις για λίγο, μέχρι να τσιγαριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε και τα καρότα με τον μαϊντανό και τους κύβους. Ανακατεύουμε και πάλι.

Τώρα θα ρίξουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ,  αρκετό αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει με ελάχιστα υγρά.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ή λάδι ένα ταψί 35Χ25 εκ.

Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε.

Πάνω τους αδειάζουμε τη γέμιση του κιμά, στρώνουμε και πάλι την επιφάνεια.

Αραδιάζουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Τώρα θα ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ.

Ζεσταίνουμε το ρόφημα σόγιας μέχρι το σημείο βρασμού.

Σε μια άλλη κατσαρολίτσα λιώνουμε τη μαργαρίνη  και μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντάς το γρήγορα με ξύλινο κουτάλι. Προσοχή στη  φωτιά, πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Δεν πρέπει να καεί το αλεύρι γιατί θα σβωλιάσει.

Τώρα αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το καυτό ρόφημα  και ανακατεύουμε πάλι ζωηρά μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε για να ενωθούν όλα τα υλικά και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε με προσοχή πάνω στα μακαρόνια. Στρώνουμε την επιφάνεια.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μη διστάσετε να βάλετε αρκετό αλεύρι στη μπεσαμέλ γιατί πρέπει να μας βγεί αρκετά πηχτή.

Μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη φρυγανιά και μετά να ψήσετε το παστίτσιο.

Επειδή η σόγια γλυκίζει, καλό είναι να χρησιμοποιούνται περισσότερα μυρωδικά απ΄ότι συνήθως.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο