Ενημέρωση
Loading
Μ
04
2012

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Μάρτιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1/3 φλ.τσ. λάδι (κατά προτίμηση ηλιέλαιο για να είναι ελαφρύ))
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (ή 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια)
2 κουτιά των 380γρ. μανιτάρια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα

2 μέτρια βρασμένα καρότα, ψιλοκομμένα
2 κ. σούπας πελτές ντομάτας
2 κ. σούπας ketchup
2 κ. σούπας σως σόγιας
1 1/2 φλ. τσ. κιμάς σόγιας

2/3 φλ. τσ. ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος
1/2 φλ. τσ. φυτική κρέμα

1 φλ. τσ. φυτικό τυρί τριμμένο

2 κύβοι λαχανικών ή μυρωδικών σόγιας
αλάτι

πιπέρι

6-8 φύλλα χοντρά για πίτα
1/2 φλ. τσ. λάδι για το άλειμμα των φύλλων



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βράζουμε τον κιμά σόγιας για 20 λεπτά (προσοχή, αφρίζει πολύ). Τον αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ακόμη στο καυτό νερό του και μετά τον ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης, τον αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά και κατόπιν τον στίβουμε πολύ δυνατά στα χέρια μας για να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να γίνει η πίτα μας στεγνή κι όχι λασπωμένη.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.



Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να κάψει, επάνω σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.


Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε κι αυτά ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς.


Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα  για 5-6 λεπτά.

Διαλύουμε τον πελτέ σε ελάχιστο (3-4 κουταλιές) νερό, προσθέτουμε την ketchup, την σως σόγιας κι ανακατεύουμε.


Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, ίσα-ίσα να δέσουν οι γεύσεις.

Προσθέτουμε τον άνηθο, τους κύβους (διαλυμμένους σε ελάχιστο ζεστό νερό), την φυτική κρέμα, το τριμμένο τυρί ,  τα καρότα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε  για λίγο και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Επειδή η σόγια γλυκίζει κάπως, θα ρίξουμε περισσότερο αλάτι απ΄ότι θα βάζαμε κανονικά. Επίσης το αρκετό πιπέρι της ταιριάζει, αρκεί βέβαια να μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις.


Αν δούμε ότι το μείγμα του κιμά είναι σχετικά νερουλό, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά για ν΄απορροφήσει τα επιπλέον υγρά.

Λαδώνουμε πολύ ελαφρά ένα ταψί 35Χ25 εκ.


Στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα και πάλι πολύ ελαφρά.


Απλώνουμε επάνω τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.


Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα όπως και προηγουμένως.


Τέλος λαδώνουμε ελάχιστα την επιφάνεια της πίτας και με κοφτερό μαχαίρι την χωρίζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι κάτω. Ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό αν θέλουμε  να γίνει πιο τραγανό το φύλλο.


Βάζουμε την πίτα στη στη χαμηλή θέση του φούρνου και ψήνουμε με φωτιά μόνο από κάτω, αν έχουμε πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψί.


Ενώ ψήνουμε με φωτιά πάνω-κάτω και στη μεσαία θέση του φούρνου, αν χρησιμοποιήσουμε λαμαρίνα ή αντικολλητικό ταψί.


Θα να είναι έτοιμη, όταν η πίτα να ροδίσει ελαφρά από πάνω, θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά (ανάλογα πάντα με το φούρνο).


Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί η πίτα μας για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε κομμάτια. Είναι το ίδιο νόστιμη, ζεστή ή κρύα.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όπως τόνισα και πιο πάνω, είναι πολύ σημαντικό θέμα το καλό στίψιμο του κιμά σόγιας, όχι μόνο στη συγκεκριμμένη πίτα, αλλά σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται.

 

Η φυτική κρέμα δεν πήζει εύκολα, γι΄αυτό θέλει προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε. Προσέχουμε να μην αγοράσουμε αυτή στην πράσινη συσκευασία, επειδή είναι για ζαχαροπλαστική χρήση.

 

Μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή αυτή και με 2 φύλλα σφολιάτας, το ένα θα στρώσουμε από κάτω και το άλλο πάνω απ΄τη γέμιση.


Διατηρείστε στο ψυγείο την πίτα ξεσκέπαστη για να μην απορροφήσει υγρασία.


Την ζεσταίνουμε στους 100οC πάντα στο φούρνο της κουζίνας και ποτέ στο μικροκυμάτων.

 





Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο