Ενημέρωση
Loading
Μ
03
2012

ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΙΠΕΡΙΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Σεπτέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 25 μέτρια πιπέρια)

25 μέτριες πιπεριές πράσινες (ή/και κόκκινες) για γέμισμα
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
2 κύβοι λαχανικών
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτί 380 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια (προαιρετικό)
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
αλάτι
πιπέρι

1/2 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
700 ml ζεστό νερό

Φούρνος προθερμασμένος στους 180ο-200οC (ανάλογα με το φούρνο)
Χρόνος ψησίματος 1 1/2 ώρα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα καπάκια από τα πιπέρια, αφαιρούμε όλα τα σπόρια τους, ρίχνουμε μέσα στο καθένα το καπάκι του και τ΄αραδιάζουμε σε κατάλληλο ταψί.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 φλ. τσ. λάδι να κάψει και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι με πολλά νερά.

Μόλις ξανθίνει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και με ζωηρές κινήσεις ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να σωταριστεί ελαφρά. Έτσι γίνεται πιο σπυρωτό μετά το ψήσιμο στο φούρνο.

 

 

Προσθέτουμε  τα μανιτάρια, το μαϊντανό και τους κύβους. Ανακατεύουμε για να ενωθούν με το ρύζι καλά.

 

 

Ρίχνουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα. Αντίθετα, κάθε τόσο ανακατεύουμε το μείγμα, γιατί το ρύζι κολλάει εύκολα. Το μαγείρεμα της γέμισης δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 10 λεπτά γιατί το ρύζι πολύ γρήγορα απορροφά τα υγρά του τοματοχυμού και μπορεί να καεί. Άλλωστε δεν θέλουμε να είναι υπερβολικά "στεγνή" η γέμιση.

 

 

Παίρνουμε στο χέρι ένα πιπέρι, βγάζουμε το καπάκι του από μέσα και προσθέτουμε με ένα κουταλάκι αρκετή από τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Δεν το γεμίζουμε μέχρι πάνω, αλλά αφήνουμε λίγο κενό που θα χρειαστεί στο ρύζι όταν φουσκώσει στο ψήσιμο. Κλείνουμε με το καπάκι, πατώντας το ελαφρά με το χέρι. Το βάζουμε και πάλι στο ταψί όσο πιο όρθιο γίνεται.

Συνεχίζουμε με τα επόμενα μέχρι να τελειώσουν όλα. Τα τοποθετούμε πάντα όρθια, το ένα κολλητά στο άλλο.

Περιχύνουμε τον τοματοχυμό, το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό (το ρύζι μας το έχει ανάγκη για να βράσει σωστά).

 

 

Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα πιπέρια από πάνω.

Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον για 15-20 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

 

 

 

Τα γεμιστά πιπέρια συνοδεύονται ιδανικά με μια χωριάτικη σαλάτα, από την οποία όμως θα λείπει το τυρί, εφόσον πρόκειται για εποχή νηστείας.

Προσωπικά, θεωρώ πως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε τα νηστίσιμα  από τα κανονικά γεμιστά που γνωρίζουμε (αυτά με τον κιμά).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα γεμιστά πρέπει να μαγειρεύονται από την προηγούμενη μέρα. Γίνονται αφάνταστα πιο νόστιμα όταν σταθούν για μια μέρα μαγειρεμένα, γιατί δένουν καλύτερα οι γεύσεις μεταξύ τους.

Προτιμότερο είναι τα πιπέρια να μη μαγειρεύονται αμέσως μετά την αγορά τους. Είναι καλό να σταθούν για 2-3 μέρες, να μαλακώσουν λίγο και να γίνουν νοστιμότερα.

Εάν περισσέψει λίγη γέμιση, μπορούμε να γεμίσουμε και μερικές ντομάτες.

Εάν πάλι μας περισσεύει χώρος στο ταψί, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές πατάτες εδώ κι εκεί, κομμένες κυδωνάτες. Γίνονται πολύ νόστιμες και ταιριάζουν με τη σάλτσα των γεμιστών.

Όσον αφορά το είδος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι λαμαρίνες του φούρνου "στεγνώνουν" το φαγητό περισσότερο απ΄ότι τα ανοξείδωτα και πυρέξ ταψιά. Άρα όταν θέλουμε στο τέλος του ψησίματος να έχουμε αρκετό ζωμό ή σάλτσα στο φαγητό μας, φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο ταψί ή προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

 

 

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 5
ΧείριστοΆριστο