Ενημέρωση
Loading
Φ
25
2012

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Φεβρουάριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 κιλά μελιτζάνες
4-5 μακριές πράσινες πιπεριές (κέρατο)
3/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός από πολύ ώριμες ντομάτες
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη (προαιρετική)
1 φλ. τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή γραβιέρα

φριτούρα για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τις αλατίζουμε. Αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον για μισή ώρα στο αλάτι. Έτσι δεν θ΄απορροφήσουν λάδι στο τηγάνισμα.

Κατόπιν τις ξεπλένουμε, τις στίβουμε καλά στα χέρια μας και τις τηγανίζουμε ελαφρά σε καυτή φριτούρα. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Στο μεταξύ πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια, τις σκίζουμε στη μέση κατά μήκος και τις τηγανίζουμε κι αυτές ελαφρά, μετά από τις μελιτζάνες. Μετά το τηγάνισμα, βάζουμε τις πιπεριές επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σωτάρουμε τα φετάκια του σκόρδου.

Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι αρκετό και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ίσα-ίσα να δέσουν οι γεύσεις.

Σε κατάλληλου μεγέθους γιουβέτσι (ή στη γάστρα) αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 30 λεπτά περίπου. Πρέπει να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνουν μόνο με λίγη σάλτσα.

Ύστερα το ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι, μέχρι να πιάσει κρούστα το τυρί.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε οπωσδήποτε με τυρί φέτα ή τζατζίκι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι καλό να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τις μελιτζάνες. Δεν πρέπει να έχουν πολλά σπόρια και αν γίνεται να παίρνουμε φλάσκες, δηλ.μεγάλες και χοντρές με αρκετή σάρκα.

 

Αν αντικαταστήσουμε το κεφαλοτύρι με φυτικό τυρί, η συνταγή μας γίνεται νηστίσιμη και μπορούμε να την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο!

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο