ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 φλ. τσ. κιμά σόγιας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κατά προτίμηση)
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 μέτρια βρασμένη πατάτα
1 μέτριο βρασμένο καρότο
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σούπας ρίγανη
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 κ. γλ. σόδα
αλάτι
αρκετό πιπέρι
3 κ.σούπας ελαιόλαδο
2 κ.σούπας γεμάτες τριμμένη φρυγανιά
λίγο ξύδι
1 κύβος λαχανικών
1/2 κούπα τριμμένο φυτικό τυρί (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας στο νερό για τουλάχιστον 2 ώρες (ή ακόμη κι ολόκληρο το βράδυ). Τον σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι και στη συνέχεια πιέζουμε δυνατά ανάμεσα στις παλάμες μας, ώστε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Μουσκεύουμε επίσης σε κρύο νερό τις φέτες του ψωμιού. Αφαιρούμε την κόρα. Πιέζουμε δυνατά στα χέρια μας την ψίχα, για να φύγει το περισσότερο νερό.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο σφιχτή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη τριμμένη φρυγανιά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο (για να σφίξουν).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, μέσα σε ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο που το λαδώνουμε καλά. Δεν θα τα πειράξουμε καθόλου όσο ψήνονται γιατί διαλύονται εύκολα.
Χρειαζόμαστε περίπου 30 λεπτά για μικρά μπιφτεκάκια . Όσο αυξάνει το μέγεθος, τόσο παρατείνεται ο χρόνος ψησίματος. Έχουμε υπόψη μας πως επειδή τα μπιφτέκια σόγιας δεν έχουν τόση συνοχή όση έχουν αυτά με τον μοσχαρίσιο κιμά, στο ψήσιμο απλώνουν και μπορεί να ενωθούν μεταξύ τους. Γι΄αυτό όταν θα βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, θα το αφήσουμε να σταθεί τουλάχιστον για 10-15 λεπτά, για να σταθεροποιηθούν καλύτερα τα μπιφτέκια.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τον κιμά σόγιας, αντί να τον μουλιάσουμε, τον βράζουμε σε άφθονο νερό για 20-30 λεπτά. Τον στραγγίζουμε πολύ καλά και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Πολύ προσοχή στο αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αν το μείγμα μας δεν γίνει πολύ σφικτό, θα ταλαιπωρηθούμε στο μαγείρεμα.
Χρησιμοποιούμε τα μυρωδικά κατά βούληση. Εκτός από όσα αναφέρονται, ταιριάζουν, επίσης, ο άνιθος, ο δυόσμος, το κόλιαντρο, επιπλέον σκόρδο, 1-2 κ.σ. soya sauce (προσοχή, και πάλι στο αλάτι!) κ.λ.π.
Ταιριάζει, επίσης, στο μείγμα μία μικρή ντομάτα τριμμένη (θα επιφέρει όμως επιπλέον υγρασία, άρα θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερη φρυγανιά για να την απορροφήσει).
Γενικά, βάζουμε περισσότερο αλάτι σε σχέση με τα κλασικά μπιφτέκια, αφού η σόγια είναι κάπως γλυκιά.
Με βάση τη συνταγή αυτή, προσθέτουμε και αφαιρούμε υλικά κατά βούληση, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.