ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
(για μια στρόγγυλη φόρμα του κέικ)
4 φλ. τσ. αλεύρι
2 φακελάκια μπέκιν πάουντερ
2 κ. γλ. σόδα
1 φλ. τσ. σπορέλαιο ή μαργαρίνη
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. ξανθιά σταφίδα
1 φλ. τσ. χοντροτριμμένα καρύδια (ή αμύγδαλα ή φυστίκια)
2 ποτηράκια κονιάκ
1 2/3 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. κανέλα σκόνη
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού.
ζάχαρη άχνη και κανέλα (προαιρετική) για το σερβίρισμα
Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε (με μαργαρίνη) και αλευρώνουμε πολύ καλά μια στρόγγυλη φόρμα για κέικ.
Παίρνουμε 1 κ. γλ. από το αλεύρι μας και το ανακατεύουμε πολύ καλά με τα καρύδια.
Επίσης με 1 κ. γλ. αλεύρι ανακατεύουμε τις σταφίδες. Αυτό το κάνουμε για να συγκρατήσουμε ξηρούς καρπούς και σταφίδες μέσα στη ζύμη και να μην κατέβουν στον πάτο της φόρμας κατά το ψήσιμο.
Αναμιγνύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέκιν και τη σόδα.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ για 1 λεπτό.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Τώρα αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα του μπολ.
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και προσθέτουμε τα καρύδια. Μ΄ένα μεγάλο κουτάλι θα ανακατέψουμε απαλά, ίσα-ίσα να ενωθούν με την υπόλοιπη ζύμη.
Τέλος, το ίδιο θα κάνουμε και με τις σταφίδες.
Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύουμε με απαλές κινήσεις για να μη χαθεί ο αέρας της ζύμης.
Αδειάζουμε αμέσως το μείγμα στη φόρμα, φροντίζοντας να μείνει τουλάχιστον 3 δάχτυλα κενός χώρος, για να έχει περιθώριο το κέικ μας να φουσκώσει στο ψήσιμο. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τη φόρμα στην χαμηλή θέση του φούρνου και ψήνουμε με φωτιά μόνο από κάτω. Θα χρειαστεί 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου για να ετοιμαστεί. Όταν στα κέικ προσθέτουμε τέτοια υλικά ( σταφίδες-διάφορους ξηρούς καρπούς- κομματάκια από γλκό κουταλιού) τα οποία το "βαραίνουν", είναι απαραίτητο να το αφήσουμε να ψηθεί λίγο περισσότερο. Εννοείται ότι ελέγχουμε τακτικά τη φόρμα, χωρίς όμως ν΄ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο.
Όταν βγάλουμε το κέικ, αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα, πάνω σε μια σχάρα και σε δροσερή επιφάνεια τουλάχιστον για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε το κέικ κομμένο σε φέτες αφού πρώτα το πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το κέικ μένει φρέσκο γι΄αρκετές μέρες όταν το διατηρούμε σκεπασμένο με κάλυμμα (π.χ. σε μια τουρτιέρα ή ειδική βάση για κέικ).
Οι φωτογραφίες προέρχονται από την εκτέλεση της συνταγής με τη μισή δοσολογία.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Άγαλμα αγγέλου σε καντήλι ψηφίδα ασημί
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας LED 90 ημερών κάκτος
Ηλεκτρικό κερί μπαταρίας με την Παναγία των Κρίνων
Ηλεκτρικό καντήλι λάβαρο χρυσό