Ενημέρωση
Loading
Φ
11
2012

ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (22 Ιανουάριος 2019)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 κότσια συνολικού βάρους περίπου 1500 γρ.
5-6 μέτριες πατάτες
ο χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια (ή μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου σε λεπτά φετάκια
2 κ. σούπας μουστάρδα
2 φλ. τσ. ζεστό νερό
1 κύβος βοδινού ή λαχανικών
αλάτι
πιπέρι αρκετό
ρίγανη

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC

Προετοιμασία  25-30 λεπτά
Ψήσιμο στη γάστρα για 2 1/2  ώρες περίπου + 10 λεπτά για γκρατινάρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το τοποθετούμε στη γάστρα.

Το τρίβουμε εξωτερικά με λίγο από το χυμό λεμονιού (ή με τις λεμονόκουπες που περισσεύουν).

Σ΄ένα μικρό μπολάκι βάζουμε αλατοπίπερο. Παίρνουμε στα χέρια μας μια ποσότητα και μ΄αυτό περνάμε τα κότσια. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε.

Τώρα θα βάλουμε στην παλάμη μας 1 κ. σούπας μουστάρδα, θα την απλώσουμε και στις δυο παλάμες και μ΄αυτή θα περάσουμε  τα κομμάτια του κρέατος γύρω-γύρω.

 

 

Σε κάθε κότσι με μυτερό μαχαίρι φτιάχνουμε δυο-τρεις βαθιές  σχισμές και βάζουμε μέσα τους από μια φετούλα σκόρδου.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους (μέγεθος μπουκιάς).

Στο σέικερ ή το μπλέντερ βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού,  1 κ. σούπας μουστάρδα, αλατοπίπερο και ρίγανη. Χτυπάμε πολύ καλά για να ενωθούν τα υλικά μας.

Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τις πατάτες και ανακατεύουμε για να εμποτιστούν όλες πολύ καλά.

 

 

Αδειάζουμε τις πατάτες μαζί με τα υγρά τους στη γάστρα γύρω από το κρέας.

 

 

Διαλύουμε στο ζεστό νερό τον κύβο και περιχύνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια εδώ κι εκεί. Σκεπάζουμε με το καπάκι.

Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για δυόμισυ ώρες περίπου.

Μετά από μιάμισυ περίπου ώρα γυρίζουμε το κρέας κι από την άλλη πλευρά, σκεπάζουμε και πάλι και ψήνουμε για μία ώρα περίπου ακόμη, μέχρι να ροδίσει το κρέας κι από την μεριά αυτή. Ελέγχουμε κάπου-κάπου το ζωμό του ταψιού κι αν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε με λίγο ζεστό νερό ακόμη. Πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γάστρα για 10-15 λεπτά ώστε να γκρατιναριστεί η επιφάνεια...

Ξεφουρνίζουμε, σερβίρουμε το φαγητό σε μεγάλη πιατέλα και συνοδεύουμε με σαλάτες-αλοιφές της επιλογής μας. Μπύρα παγωμένη, το απαραίτητο συμπλήρωμα για ένα τέλειο γεύμα.

 

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Στο φαγητό αυτό ταιριάζει η πικάντικη γεύση.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι αντί για βούτυρο στην παρασκευή της συνταγής, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

 

Μαζί με τις πατάτες μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες.



Φροντίζουμε στο τέλος του μαγειρέματος να υπάρχει λίγος ζωμός στο ταψί,  διαφορετικά θα είναι πολύ στεγνό και δεν θα τρώγεται ευχάριστα.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 14
ΧείριστοΆριστο