ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
250 γρ. φρέσκο βούτυρο ή φυτίνη
300 γρ. φέτα τριμμένη
300 γρ. αλεύρι σκληρό ή όσο σηκώσει ή ζύμη
1/2 κ. γλ. αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη ή άνιθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Γίνονται 20-22 κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στη μέση ένα λακκάκι.
Εκεί ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, το αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίγανη. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη για 3 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κόβουμε κομμάτια της και ανοίγουμε στις παλάμες μας μικρές στρογγυλές πιτούλες πάχους μισού εκ..
Τις διπλώνουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρα, τις πατάμε ελαφρά για να κλείσουν και να γίνουν κάπως επίπεδες.
Τις αραδιάζουμε στο ταψί, κοντά τη μιά στην άλλη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ στο ψήσιμο.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω για τις λαμαρίνες και με φωτιά μόνο από κάτω για τα πυρέξ ή ανοξείδωτα ταψιά. Θα έχουμε 15-20 λεπτά ψήσιμο στις λαμαρίνες και τα αντικολλητικά ταψιά, ενώ 25-30 λεπτά θα χρειαστούμε για τα υπόλοιπα είδη ταψιών (ανοξείδωτα,πυρέξ). Δεν ροδίζουν πολύ και γίνονται τραγανά.
Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά
Σερβίρουμε τα τυροπιτάκια ζεστά με ούζο ή μπύρα. Αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε μπορούμε, πριν τα ψήσουμε, να τ΄αλείψουμε με λίγο αυγό που πριν το έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό. Αυτό θα τους δώσει περισσότερη εμφάνιση (βλ. προηγούμενη φωτογραφία). Κατά γενική ομολογία όμως είναι πολύ νόστιμα και σκέτα.
Συνήθως τα φτιάχνω με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο γιατί η φυτίνη έχει έντονο άρωμα που δεν αρέσει σε όλους.
Αν τα φτιάξουμε με κάποιο άλλο τυρί κι όχι φέτα, το οποίο θα είναι αρκετά αλμυρό, θα χρειαστεί να ελαττώσουμε ή και να παραλείψουμε τελείως το αλάτι.