Ενημέρωση
Loading
Ι
10
2012

ΡΟΛΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (02 Νοέμβριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


2 κιλά χοιρινή σπάλα, κατάλληλη για ρολό
μαύρο πιπέρι σε κόκους
2 μέτρια καρότα ολόκληρα
100+100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα σε κύβους
3 μέτριες πατάτες σε κύβους
2-3 κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο καρότο σε χοντρές ροδέλες
1 κ. σούπας μουστάρδα
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
1-2 κ. σούπας χυμός λεμονιού (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC


ΜΕΡΙΔΕΣ  6-8



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας ν΄ανοίξει το κρέας κατάλληλα, ώστε να μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό.

Πλένουμε το χοιρινό και το αφήνουμε να στραγγίσει ή το σκουπίζουμε καλά. Στη συνέχεια με το σφυράκι της κουζίνας το χτυπάμε λίγο για να γίνει πιο ομαλή η επιφάνειά του.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη το κρέας μέσα-έξω.

Στην εσωτερική επιφάνειά του χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι μερικές μικρές σχισμές και μέσα σε καθεμιά τους βάζουμε από ένα μαύρο πιπέρι.

Αλείφουμε με λίγη μουστάρδα μόνο την εσωτερική επιφάνεια του κρέατος.

 

 

Καθαρίζουμε δυο καρότα και τα τοποθετούμε ολόκληρα κατά μήκος της μακριάς πλευράς του κρέατος. Κόβουμε σε κύβους 100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και τους βάζουμε δίπλα στα καρότα.

Πιάνουμε την άκρη του κρέατος με τα δυο χέρια μας και τυλίγουμε σε ρολό, κλείνοντας μέσα τα καρότα και το τυρί. Στερεώνουμε την ελεύθερη άκρη του ρολού με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

 

 

Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετούμε στο κέντρο της το ρολό.

Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, το μεγάλο καρότο σε φαρδιές ροδέλες, τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και 100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα σε κύβους.

 

 

Δεξιά κι αριστερά από το ρολό μας θα μοιράσουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το τυρί.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο χυμό λεμονιού σε όλα τα υλικά που προσθέσαμε.

Τυλίγουμε καλά τη λαδόκολλα, σαν δέμα, κλείνοντας μέσα της το ρολό, τα λαχανικά και το τυρί.

Βάζουμε και δεύτερη λαδόκολλα από πάνω (τη μια μέσα στην άλλη) για καλύτερο ψήσιμο.

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστό τύλιγμα, ώστε να μην χυθούν υγρά κατά το ψήσιμο και γίνει στο τέλος του μαγειρέματος πολύ "στεγνό" το ρολό. Οι χυμοί του είναι αυτοί που θα δώσουν όλη τη νοστιμιά.


Τοποθετούμε σε κατάλληλο ταψί το "δέμα" που φτιάξαμε και το ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου στους 200οC για 30 λεπτά.

 



Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160οC και ψήνουμε το ρολό για 1 1/2 -2  ώρες, μέχρι να κοκκινίσει ομοιόμορφα η λαδόκολλα.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το πακέτο να σταθεί για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα μαζί με τη λαδόκολλα.

 

 

Στο τραπέζι ανοίγουμε προσεκτικά με μαχαίρι ή ψαλίδι το διπλό λαδόχαρτο, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χοιρινό ρολό και σερβίρουμε στον καθένα από μια φέτα κρέας και λίγα λαχανικά. Προσοχή στις οδοντογλυφίδες! Τις αφαιρούμε μια-μια καθώς κόβουμε.

Συνοδεύουμε με πιλάφι ή κους κους και διάφορες σαλάτες-αλοιφές.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χρειάζεται να προσέξουμε αρκετά καθώς θα κλείνουμε τις λαδόκολλες. Δεν πρέπει να διαφεύγει στο ψήσιμο καθόλου ατμός από το εσωτερικό τους. Διαφορετικά  δεν θα ψηθεί καλά το κρέας μας.

 

Σας οφείλω μια φωτογραφία από το σερβίρισμα, την οποία δεν μπόρεσα να τραβήξω γιατί είχα ......καλεσμένους εκείνη τη μέρα. Συγχωρέστε με!

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 18
ΧείριστοΆριστο