Ενημέρωση
Loading
Ν
30
2011

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Σεπτέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

450 γρ. (1 πακέτο) φύλλο βηρυττού
400 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
1 1/2 κ. σούπας κανέλα
3 κ. σούπας ζάχαρη
2 κ. σούπας τρίμμα φρυγανιάς
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 βανίλιες
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο και καθαρισμένο
1 κ. σούπας κονιάκ (προαιρετικό)


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3 φλ. τσ. ζάχαρη
3 φλ. τσ. νερό
1 1/2 φλ. τσ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
3 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35Χ25 εκ.

Πάνω στον πάγκο εργασίας, απλώνουμε όλα τα φύλλα μαζί σε στίβα και με τη ρόδα ή κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε στη μέση από τη στενή πλευρά τους. Τα κάνουμε και πάλι μια στίβα.

Το πακέτο περιέχει 12-13 φύλλα, άρα τώρα έχουμε 24-26 μισά φύλλα. Θα τα χωρίσουμε σε τρία μέρη. Θα στρώσουμε στο ταψί μας τα πρώτα 8 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα με πινέλο. Έτσι θα σχηματιστεί ένα στρώμα φύλλων, η βάση του μπακλαβά.

 



Σε βαθύ μπωλ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της γέμισης: τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανίλια και το γαρύφαλλο.

 

 

Πασπαλίζουμε με το χέρι μια δόση από το μίγμα των καρυδιών. Με το κουτάλι δεν είναι το ίδιο εύκολο.

 

 

Από πάνω απλώνουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε και ρίχνουμε πάλι καρύδια. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να μας μείνουν μόνο τα τελευταία 8 φύλλα. Αυτά θα τα βάλουμε από πάνω όλα μαζί, αφού και πάλι τα βουτυρώσουμε με το πινέλο. Έτσι σχηματίζεται ένα δεύτερο στρώμα στο γλυκό μας, σαν καπάκι.

Χαράζουμε τον μπακλαβά με μυτερό μαχαίρι διαγώνια ή σταυρωτά σε κομμάτια, αλλά όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο παγωμένο νερό και με μια κουταλιά κονιάκ (ανακατεμένα). Αυτό θα βοηθήσει να γίνει πιο κριτσανιστός και να μην ψηθεί από πάνω τόσο γρήγορα, ώστε να δώσει το χρόνο που χρειάζεται στο γλυκό για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.

 

 

Ψήνουμε το μπακλαβά στη χαμηλή θέση του φούρνου (αν πρόκειται γι΄ανοξείδωτο ταψί, διαφορετικά στη μεσαία) με φωτιά μόνο από κάτω, για 60-65 λεπτά περίπου. Θα πρέπει να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα η επιφάνειά του, όταν θα ίναι έτοιμος.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν θα γίνει χλιαρός ο μπακλαβάς, τότε θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Θα το ρίξουμε ζεστό στο σχεδόν κρύο γλυκό, αλλιώς θα πετσιάσει.

Ετοιμασία του σιροπιού: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε βαθιά κατσαρόλα γιατί το μέλι αφρίζει. Δεν θα το ξαφρίσουμε καθόλου, γιατί έτσι θα χάσει το άρωμά του. Αλλά  θα το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρις ότου σταματήσει να δημιουργείται αφρός. Από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αν αυτό φαίνεται δύσκολο, μπορούμε να προσθέσουμε το μέλι και μετά το τέλος του βρασίματος.

Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στο μπακλαβά με τη βοήθεια μιας κουτάλας, σιγά-σιγά. Θ΄αφήσουμε το μπακλαβά ξεσκέπαστο όλη τη νύχτα για να ποτιστεί καλά με το σιρόπι και θα σερβίρουμε την άλλη μέρα.

 



Αν θέλουμε αποθηκεύουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο, αλλά πάντα ξεσκέπαστο για να μη μαλακώσει από την υγρασία.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 1. Το φύλλο του μπακλαβά πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτό. Αλλιώς πετσιάζει εύκολα.

2. Τα φύλλα θα τα χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν από το ψυγείο. Αν σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου υγραίνονται, μαλακώνουν και κολλάνε μετάξύ τους.

3. Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα τα φύλλα, θα πρέπει να προμηθευτούμε 2 πακέτα και να εκτελέσουμε τη συνταγή με τη διπλάσια δοσολογία. Διαφορετικά ο μπακλαβάς θα γίνει πολύ λεπτός και αυτό δεν το θέλουμε.

4.Ανάλογα με το είδος του ταψιού και το ψήσιμο του φούρνου, μεταβάλλεται και ο χρόνος ψησίματος του μπακλαβά.

5. Μπορούμε αντί για καρύδια, να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης στη γέμιση του μπακλαβά.

6. Πριν το ψήσιμο, σε κάθε κομμάτι μπίγουμε από ένα γαρύφαλλο, αφού τρυπήσουμε προσεκτικά το φύλλο στο κατάλληλο σημείο με ένα ξυλάκι από σουβλάκι.

7. Όταν λιώνουμε το αγελαδινό βούτυρο, στο κάτω μέρος μένει ένα παχύρευστο άσπρο στρώμα. Αυτό δεν θα το χρησιμοποιήσουμε στο άλειμμα των φύλλων, γιατί θα τα βαρύνει και δεν θα παραμείνουν τραγανά.

 

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.