ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
3 βανίλιες
350 γρ. αλεύρι περίπου
1 φλ. τσ. ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα (προαιρετικό)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Φούρνος προθερμασμένος στους 160ο - 170οC
Γίνονται 25 τεμάχια περίπου (ανάλογα με το μέγεθος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το μυστικό στους κουραμπιέδες είναι να χτυπηθεί με το μίξερ πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι ν΄ασπρίσει (για 5 λεπτά περίπου).
Αφού λοιπόν γίνει αυτό, θα προσθέσουμε την άχνη και τις βανίλιες και θα συνεχίσουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν (για 2 λεπτά ακόμη).
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις. Το ζητούμενο είναι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο βούτυρο και να πάρουμε μια αφράτη ζύμη. Γι΄αυτό και δίνουμε όσο αλεύρι σηκώσει.
Στο σημείο αυτό θα προσθέσουμε τ΄αμύγδαλα (αν βάλουμε).
Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή αντίστοιχα μεγάλο ταψί, με αντικολλητικό χαρτί.
Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια σε φύλλο πάχους 1 εκ. περίπου και με κουπ πατ κόβουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχέδια.
Τους τοποθετούμε στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 20-25 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο και τη θερμοκρασία. Παίζει ρόλο και το πάχος των κουραμπιέδων. Προσοχή μεγάλη λοιπόν στο ψήσιμο!
Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να μισοκρυώσουν.
Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Τοποθετούμε μια στρώση κουραμπιέδων και ξαναπασπαλίζουμε με άχνη. Συνεχίζουμε από πάνω με δεύτερη στρώση από κουραμπιέδες, δημιουργώντας ένα όμορφο σχέδιο, πασπαλίζουμε και πάλι με άχνη και κατ΄αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε μέχρι το τέλος.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί φρέσκο αγελαδινό βούτυρο για να μοσχοβολάνε οι κουραμπιέδες μας και να το χτυπήσουμε πολύ καλά για να γίνουν αφράτοι. Μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο, γιατί μπορούν να "αρπάξουν" εύκολα. Δεν χρειάζεται να κοκκινίσουν πολύ για να έχουν ψηθεί. Αν δεν τους θέλουμε αρκετά γλυκούς, μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο την άχνη στη ζύμη.
Τα πυρέξ και ανοξείδωτα ταψιά θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος.
Είναι πολύ χρήσιμο η πιατέλα που θα χρησιμοποιήσουμε να διαθέτει διαφανές καπάκι (όπως οι τουρτιέρες). Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε καλυμμένους όμορφα τους κουραμπιέδες για αρκετές μέρες.
Καλές γιορτές σε όλους!
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο