ΡΟΛΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1-1 1/2 κιλό χοιρινό κρέας από τα πλευρά
2 μακριές πράσινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
1 μικρή κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κύβος βοδινού διαλυμμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
2-3 κ. σούπας μαργαρίνη λιωμένη ή ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι ή μπούκοβο κατά προτίμηση
ρίγανη
1 κ. σούπας αλεύρι για τη σακούλα
νήμα για το δέσιμο ή κατάλληλο δίχτυ ρολού
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1/2 ποτήρι του κρασιού κρασί
1 κ. γλ. κορν φλάουρ
2 κ. γλ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
ο ζωμός από τη σακούλα ψησίματος
Φούρνος προθερμασμένος στους 190οC
Ψήσιμο σε σακούλα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου ανά κιλό (βάρος ρολού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας καθαρίσει το κρέας και να το πλατύνει (να το ανοίξει) όσο γίνεται, για να μπορέσουμε έτσι μετά να το απλώσουμε πάνω στον πάγκο εργασίας και να τοποθετήσουμε σ΄αυτό εύκολα τη γέμιση.
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε πολύ καλά.
Τοποθετούμε το κρέας πάνω στον πάγκο εργασίας μας ανοικτό. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Ρίχνουμε εδώ κι εκεί το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Περιχύνουμε με τον διαλυμμένο κύβο κατά μήκος του πρώτου κομματιού κρέατος που βρίσκεται μπροστά μας (μια λωρίδα 5 εκ. φάρδους περίπου). Αυτό είναι καλό να γίνει στο πιο κοντό μέρος του κρέατος, οπότε όταν τυλιχτεί να έχει περισσότερο πάχος κι όχι μήκος.
Αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού τα τριμμένα τυριά, μετά τις πιπεριές και από πάνω τα μανιτάρια.
Με μεγάλη προσοχή αρχίζουμε να τυλίγουμε σφικτά το ρολό πιάνοντας και με τα δύο χέρια μας την κοντή πλευρά του την οποία περιχύσαμε με τον κύβο. Μόλις φτάσουμε στην άκρη το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
Παίρνουμε γερό νήμα της κουζίνας (σπάγγο) και δένουμε γύρω-γύρω το ρολό, όσο πιο σφικτά και πυκνά μπορούμε, για να διατήρησει ένα όμορφο σχήμα στο ψήσιμο.
Κομποδένουμε γερά για να μην ανοίξει και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το περάσουμε σε ένα ελαστικό δίχτυ τροφίμων. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ζυγίσουμε το ρολό μόλις είναι έτοιμο.
Παίρνουμε μια σακούλα ψησίματος, πασπαλίζουμε το εσωτερικό της με 1 κ. σούπας αλεύρι και τοποθετούμε μέσα το ρολό. Δένουμε καλά τη σακούλα με το ειδικό κλιψάκι της (στριφογυρίζοντας αρκετές φορές για μην ανοίξει) και κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει αφήνοντας όμως 2-3 εκ. περιθώριο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Με μια καρφίτσα ανοίγουμε μια τρυπούλα πάνω στη σακούλα. Με προσοχή! Δεν πρέπει να σκιστεί, γιατί τότε θα έχει καταστραφεί.
Τοποθετούμε τη σακούλα σε ένα κατάλληλου μεγέθους ταψί και το βάζουμε στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για να έχει χώρο όταν φουσκώσει και να μην ακουμπήσει στις αντιστάσεις.
Ψήνουμε με φωτιά μόνο από κάτω. Υπολογίζουμε 1 ώρα και 15 λεπτά, σαν ενδεικτικό χρόνο ψησίματος, όταν το βάρος του ρολού είναι 1 κιλό περίπου. Σε καμιά περίπτωση δεν το ψήνουμε περισσότερη ώρα. Δεν πρέπει να παραψηθεί για δυο λόγους: πρώτον, γιατί θα στεγνώσει υπερβολικά εξωτερικά το ρολό μας, και δεύτερον, γιατί μπορεί να σχιστεί η σακούλα.
Όταν ετοιμαστεί, το βγάζουμε από το φούρνο, ανοίγουμε με προσοχή τη σακούλα από πάνω και με μια λαβίδα βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα. Στη συνέχεια τρυπάμε τη σακούλα σε μια γωνία και σκοπός μας είναι να μαζέψουμε όλα τα υγρά της που μας είναι απαραίτητα για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας. Με το ψαλίδι της κουζίνας κόβουμε το δίχτυ ή το σπάγγο που συγκρατεί το ρολό. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως, όσο ακόμη είναι καυτό, γιατί αν κρυώσει, υπάρχει ο φόβος να κολλήσει και να μας ταλαιπωρήσει. Διατηρούμε το ρολό μας ζεστό μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Τώρα θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα: διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρασί, προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο ζωμό της σακούλας και ρίχνουμε τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για λίγο πάνω σε σιγανή φωτιά πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν όπως πρέπει και όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος θα ξαναζεστάνουμε τη σάλτσα μας καλά.
Για το σερβίρισμα: με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους ενάμισυ ή δύο εκατοστών. Τοποθετούμε στο πιάτο μια φέτα από το ρολό και το περιχύνουμε με 1-2 μεγάλες κουταλιές σάλτσας. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου λεμονάτες, διάφορα λαχανικά στον ατμό, επιπλέον μουστάρδα και φυσικά σαλάτα εποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή από την προηγούμενη μέρα και όταν κοντεύει ή ώρα του σερβιρίσματος, να ζεστάνουμε καλά το ρολό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο που θα εφαρμόζει καλά για να μη ξεραθεί στο φούρνο. Τότε θα ετοιμάσουμε και τη σάλτσα, ενώ θα έχουμε φυλάξει το ζωμό στο ψυγείο.
Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε και αλλαντικά της αρεσκείας μας όπως ζαμπόν, μπέικον ή καπνιστή μπριζόλα.
Εάν θελήσουμε να φτιάξουμε συμπλήρωμα σάλτσας θα κάνουμε τα εξής: Σε ένα μικρό μπρίκι (όχι του καφέ, το λίγο μεγαλύτερο) θα ζεστάνουμε 1 φλ. τσ. νερό και μέσα θα διαλύσουμε 1 κύβο βοδινού μαζί με 1 κουταλιά βούτυρο. Στη συνέχεια θα διαλύσουμε 1 κ. γλ. κορν φλάουρ σε 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί, θα ρίξουμε το μείγμα μέσα στο μπρίκι, θα ανακατέψουμε καλά, θα προσθέσουμε 2 κ. γλ. μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι -αν χρειάζεται- και ξανά ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τη σερβίρουμε ζεστή δίπλα ή πάνω στη φέτα του ρολού που ετοιμάσαμε.
Φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή ν΄αγοράσουμε έτοιμο χοιρινό ρολό από τον κρεοπώλη μας και ν΄ακολουθήσουμε για το ψήσιμό του την παραπάνω διαδικασία.