Ενημέρωση
Loading
Δ
13
2011

ΜΠΑΜΠΑΣ (ΣΑΒΑΡΕΝ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (06 Ιανουάριος 2021)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΣΗ ΔΟΣΗ

500 γρ. αλεύρι                                                            250 γρ. αλεύρι
1/2 φλ. τσ. χλιαρό νερό                                               1/4  φλ. τσ. χλ. νερό
1 φακ. μαγιά σκόνη ή 20 γρ. νωπή μαγιά                     1/2 φακ. μαγιά (ή 10 γρ. νωπή)
2 κ. γλ. ξύσμα μανταρινιού ή πορτοκαλιού                   1 κ. γλ. ξύσμα
6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου                                3 αβγά
5 κ. σούπας μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου       3 κ. σούπ. μαργαρίνη
2 βανίλιες                                                                   1 βανίλια
1/2 κ. γλ. αλάτι                                                            1/4 κ. γλ. αλάτι
2 κ. σούπας ζάχαρη                                                     1 κ. σούπας ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ


900 γρ. ζάχαρη                                                            450 γρ. ζάχαρη
700 ml νερό                                                                350 ml νερό
3-4 κ. σούπας κονιάκ                                                   2 κ. σούπας κονιάκ
2 κ. σούπας χυμός λεμονιού                                       1 κ. σούπας  χυμ. λεμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

4-5 κ. σούπας μαρμελάδα ροδάκινο ή βερύκοκο        3 κ. σούπ. μαρμελάδα
1 δόση σαντιγύ
λίγα κερασάκια γλασέ για το στόλισμα (προαιρετικά)

 


 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τις 2 κ. σούπας ζάχαρη. Αφήνουμε ν΄ανέβει λίγο.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μισό αλεύρι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, αβγά, αλάτι, βανίλιες, ξύσμα και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, αλλά τώρα με το ειδικό εργαλείο για το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη στο μπολ να φουσκώσει, πρέπει να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Κατόπιν ξαναχτυπάμε στο μίξερ για 1 λεπτό ακόμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ευρύχωρη βουτυρωμένη φόρμα.

 

 

 

Αφήνουμε για δεύτερο φούσκωμα, πρέπει να γίνει σχεδόν όση και η φόρμα.

 

 

 

Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Ψήνουμε στην χαμηλή θέση με φωτιά μόνο από κάτω για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να κοκκινίσει το γλυκό μας από πάνω.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το μπαμπά να μισοκρυώσει.

 

 

 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Μόλις βράσει, προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Όταν χλιαρώσει το γλυκό μας, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία, όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού, με ένα ξυλάκι από σουβλάκι. Έτσι θα απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.

Περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό με το ζεστό σιρόπι σιγά-σιγά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Όταν αυτό γίνει, αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος με ανασηκωμένα άκρα για να μην τρέξει το σιρόπι μας.

 

 

 

Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και την περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι, για να έχει τελείως βελούδινη υφή.

 


 

 

Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με την αραιωμένη μαρμελάδα.

 

 

 

Ετοιμάζουμε μια δόση σαντιγύ. Τοποθετούμε σε κορνέ και στολίζουμε τον μπαμπά με ροζέτες και όποια άλλα σχέδια θέλουμε. Αν θέλουμε βάζουμε πάνω σε κάθε ροζέτα από ένα κερασάκι γλασέ.

 

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:1.  Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στον μπαμπά τον χρόνο που χρειάζεται για να φουσκώσει καλά. Έτσι θα γίνει αφράτος και θ΄απορροφήσει το σιρόπι καλύτερα.


Μπορούμε να φτιάξουμε μικρότερους μπαμπάδες σε ατομικά πυρίμαχα και βαθιά  γιουβετσάκια. Μ΄αυτό τον τρόπο θα χρειαστούμε περισσότερα υλικά για το γαρνίρισμα.

 

2. Προσπαθήστε με τη βοήθεια δύο  πιατελών να ξαναφέρετε τον μπαμπά στην αρχιή του θέση. Έτσι θα κρατήσει πολύ καλύτερα το  σιρόπι μέσα του...

 

 



3. Και πάλι να τονίσω πως η πιατέλα σερβιρίσματος πρέπει να έχει λίγο βάθος για να μην υπάρξει φόβος να μας χυθεί το σιρόπι.

 

Επειδή η αρχική δοσολογία είναι αρκετά μεγάλη, ίσως θα έπρεπε να εκτελέσετε τη συνταγή με τα μισά υλικά που σας δίνονται παραπάνω. Καλό είναι ο μπαμπάς να μην υπερβαίνει σε ύψος τα τα 5 εκ. γιατί έτσι σιροπιάζεται καλύτερα και τρώγεται πιο ευχάριστα.

Επομένως για τη μισή δόση, κατάλληλη είναι μια φόρμα διαμέτρου 23-25 εκ. περίπου.

 

 

 

 

 

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 12
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.