ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1/2 κιλό χοιρινός κιμάς
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη στο ρεντέ (προαιρετικό)
1 αβγό
2/3 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
2/3 φλ. τσ. γάλα χλιαρό
2 κ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ. γλ. κύμινο (προαιρετικό)
1 κ. σούπας ρίγανη
2 κύβοι βοδινού διαλυμμένοι σε ελάχιστο ζεστό νερό
1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
λίγο ξύδι
τυρί φέτα ή κάποιο μαλακό κίτρινο τυρί για τη γέμιση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ΄ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Αφήνουμε μέχρι το πρώτο ν΄απορροφηθεί από το δεύτερο. Έτσι το σιμιγδάλι θα μαλακώσει και θα φουσκώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε μαζί με τον κιμά σε βαθύ μπωλ που να επιτρέπει το άνετο ζύμωμα. Όταν θα ρίξουμε το μπέκιν και το ξύδι, θα δούμε ότι αφρίζει. Είναι φυσιολογικό και θα βοηθήσει τα μπιφτέκια μας να γίνουν πιο αφράτα.
Προσθέτουμε στον κιμά το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά τουλάχιστον.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη του κιμά, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα μπιφτέκια, και το πατάμε για να γίνει μια στρόγγυλη πιτούλα. Στο κέντρο της τοποθετούμε λίγο τυρί και το κλείνουμε προσεκτικά και πολύ καλά για να μην εξέχει η γέμιση. Απαλά με τα χέρια το πλάθουμε όσο πιο ομαλά μπορούμε σε στρόγγυλο ή μακρόστενο μπιφτέκι. Το πατάμε με την παλάμη για να το κάνουμε όσο πιο επίπεδο μπορούμε. Το βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμμένη με διάφανη μεμβράνη. Έτσι θα μπορέσουμε να το "σηκώσουμε" εύκολα. Συνεχίζουμε με το επόμενο μέχρι να τελειώσουν όλα. Αν θέλουμε βάζουμε διαφορετική γέμιση στο καθένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός (τυρί-ντομάτα-πιπεριά, ζαμπόν-gooda, κρέμα τυρί-ροκφόρ, κτλ.). Το σημαντικό είναι να τα κλείσουμε καλά για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και τρέξει η γέμιση και να μη τα φτιάξουμε πολύ χοντρά.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια με όποιο τρόπο θέλουμε, π.χ.
1. Στα κάρβουνα.
2. Στο φούρνο: στη μεσαία θέση, στους 200οC, στη σχάρα αφού πρώτα τη λαδώσουμε καλά και τοποθετήσουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου ένα ταψί με αρκετό νερό για να τρέξουν τα υγρά του ψησίματος. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά, τα γυρίζουμε κι από την άλλη (περίπου 15 λεπτά για κάθε πλευρά). Αν θέλουμε, τα βάζουμε για λίγο στον αέρα (τότε θα ψηθούν πιο γρήγορα).
3.Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι, πρώτα σε δυνατή φωτιά για να πιάσουν κρούστα γυρίζοντάς τα κι από τις δυο πλευρές και μετά σε πιο σιγανή, για να ψηθούν κι από μέσα.
Σερβίρονται πάντοτε ζεστά και συνοδεύονται οπωσδήποτε με μουστάρδα και ketchup καθώς και με πιλάφι, πατάτες τηγανητές, πατάτες φούρνου λεμονάτες, ζυμαρικά της αρεσκείας μας και φυσικά σαλάτα εποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να φτιάξουμε τα μπιφτέκια με μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί αντί για σιμιγδάλι. Η ψίχα από 3-4 φέτες είναι αρκετή. Θα τη στίψουμε καλά στα χέρια και μετά θα την προσθέσουμε στον κιμά. Σ΄αυτή την περίπτωση θα παραλείψουμε το γάλα. Πιστεύω πως με το σιμιγδάλι τα μπιφτέκια γίνονται πιο "δεμένα".