Ενημέρωση
Loading
Δ
03
2011

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (07 Δεκέμβριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
3 βανίλιες
350 γρ. αλεύρι περίπου
1 φλ. τσ. ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα (προαιρετικό)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Φούρνος προθερμασμένος στους 160ο-170οC

 

Γίνονται 25 τεμάχια περίπου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το μυστικό στους κουραμπιέδες είναι να χτυπηθεί με το μίξερ πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι ν΄ασπρίσει (για 5 λεπτά περίπου).

Αφού λοιπόν γίνει αυτό, θα προσθέσουμε την άχνη και τις βανίλιες και θα συνεχίσουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν (για 1 λεπτό ακόμη).

 

 

Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια, με απαλές κινήσεις, το ζητούμενο είναι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο βούτυρο και να πάρουμε μια αφράτη ζύμη. Γι΄αυτό και δίνουμε όσο αλεύρι σηκώσει.

 

 

Στο σημείο αυτό θα προσθέσουμε τ΄αμύγδαλα (αν βάλουμε).


Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ανάλογο μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα).


Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια σε φύλλο πάχους 1 εκ. περίπου και με κουπ πατ κόβουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχέδια. Τους τοποθετούμε στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

 

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 20-25 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο και τη θερμοκρασία. Παίζει ρόλο και το πάχος που έχουν οι κουραμπιέδες. Γι΄αυτό λοιπόν, προσοχή μεγάλη στο ψήσιμο!

Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

 

 

Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε μια στρώση κουραμπιέδων και ξαναπασπαλίζουμε με άχνη. Συνεχίζουμε από πάνω με δεύτερη στρώση από κουραμπιέδες, δημιουργώντας ένα όμορφο σχέδιο, πασπαλίζουμε και πάλι με άχνη και κατ΄αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε μέχρι το τέλος.

 

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί φρέσκο αγελαδινό βούτυρο για να μοσχοβολάνε οι κουραμπιέδες μας και να το χτυπήσουμε πολύ καλά για να γίνουν αφράτοι. Μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο, γιατί μπορούν να "αρπάξουν" εύκολα. Δεν χρειάζεται να κοκκινίσουν πολύ για να έχουν ψηθεί. Αν δεν τους θέλουμε αρκετά γλυκούς, μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο την άχνη στη ζύμη.

 

Τα πυρέξ και ανοξείδωτα ταψιά θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο στο ψήσιμο.

 

Είναι πολύ βολικές οι πιατέλες που διαθέτουν διαφανή καπάκια (όπως οι τουρτιέρες). Κι αυτό γιατί σ΄αυτές οι κουραμπιέδες θα διατηρηθούν όμορφα καλυμμένοι γι΄αρκετές μέρες.

 

Καλές γιορτές σε όλους!

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.