Ενημέρωση
Loading
Δ
01
2011

ΚΑΡΥΔΟΜΗΛΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (01 Νοέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. καρύδια χοντροτριμμένα
1 φλ. τσ. αλεύρι
1 φλ. τσ. σπορέλαιο
1/2 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
5 αυγά
1 μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
2 μέτρια μήλα κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 ποτήρια του νερού νερό
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
3 κ. σούπας κονιάκ

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ενώνουμε τα κομμάτια των μήλων με τα καρύδια.

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 35Χ25 εκ. ή ένα στρόγγυλο διαμέτρου 30 εκ.

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τ΄αβγά ένα-ένα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη και μετά ρίχνουμε τη φρυγανιά, την κανέλα, τη βανίλια και το γαρύφαλλο. Αναμιγνύουμε το μπέκιν με το αλεύρι και αρχίζουμε να το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Όταν αποκτήσουμε μια λεία ζύμη αφήνουμε στην άκρη το μίξερ και με το κουτάλι πλέον από δω και πέρα θα ανακατέψουμε και το μείγμα των καρυδιών μέσα σ΄αυτή (πολύ απαλά).

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.


Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα μας από πάνω (ανάλογα πάντα με το φούρνο).

Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν θα χλιαρώσει, μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός).

Μόλις το κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας θα ρίξουμε το κονιάκ, θ΄ανακατέψουμε και θα το περιχύσουμε ζεστό στη σχεδόν κρύα καρυδόπιτα σιγά-σιγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Αν πέσει με δύναμη το σιρόπι, θα καταστρέψει την κρούστα της επιφάνειας.

Αφήνουμε όλο το βράδυ να απορροφηθεί καλά το σιρόπι. Την επόμενη μέρα κόβουμε σε μπακλαβωτά ή τετράγωνα κομμάτια την καρυδομηλόπιτα και σερβίρουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σ΄αυτή τη συνταγή τον πιο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μήλα. Χρησιμοποιούμε αυτά της αρεσκείας μας και πρέπει να ξέρουμε ότι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στην καρυδόπιτα. Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, θα πρέπει να συμπληρώσουμε και 1 κ. γλ. μπέκιν, γιατί η πίτα μας έχει πολλά υλικά και θέλει αρκετή βοήθεια για να φουσκώσει όσο θέλουμε.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.