Ενημέρωση
Loading
Ν
14
2011

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (14 Νοέμβριος 2011)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 κ. σούπας χυμός λεμονιού
1/2 φλ. του καφέ νερό ζεστό


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

7 αυγά
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
2 βανίλιες
λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μικρό τηγανάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού για να γίνει καραμέλα (σε μέτρια φωτιά). Όταν αλλάξει το χρώμα και αρχίζει να σκουραίνει, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.

Σε μικρό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. τοποθετούμε κατευθείαν τη ζεστή καραμέλα και γρήγορα τη στρώνουμε ομοιόμορφα γιατί πήζει εύκολα.

Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά. Χτυπάμε τ΄αυγά με τη ζάχαρη μέχρι ν΄αφρατέψουν. Ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα, ανακατεύουμε καλά. Μόλις ετοιμαστεί το γάλα, αρχίζουμε σιγά-σιγά να το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Με προσοχή όμως για να μην "κόψουν".

Στη συνέχεια και πάλι με προσοχή, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, λίγη-λίγη.


Τοποθετούμε το ταψί μας μέσα σε μεγαλύτερο ταψί με νερό (μπαιν μαρί).

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω η κρέμα. Αν χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά, θα ψήσουμε με φωτιά μόνο από κάτω.

Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια θα τη βάλουμε για μια νύχτα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα ξεφορμάρουμε με προσοχή, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το χρώμα της καραμέλας στο τηγανάκι πρέπει να είναι καφετί, διαφορετικά δεν θα έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, θα επηρεαστεί η κρέμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος και μετά στο σερβίρισμα. Αντί σε ένα ταψί, μπορούμε να την ψήσουμε σε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια.



Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μεταφορικά μόνο 2€.

Άνω των 25€ δωρεάν.