ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό κυδώνια (καθαρισμένα)
ο χυμός από 1 λεμόνι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 2 βανίλιες
1 κ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κ. γλ. ξυνό
6-8 γαρύφαλλα (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και με το σκληρό μέρος του σφουγγαριού των πιάτων τα τρίβουμε δυνατά για ν΄αφαιρέσουμε το χνούδι τους. Τα σκουπίζουμε.
Σ΄ένα βαθύ μπωλ βάζουμε καθαρό νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κάθετα στη μέση ένα κυδώνι, αφαιρούμε τα σπόρια και τα σκληρά μέρη του και στη συνέχεια το ξεφλουδίζουμε. Κάθε μισό κυδώνι το κόβουμε σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε λωρίδες σαν σπιρτόξυλα. Μόλις τελειώσουμε το κομμάτι που δουλεύουμε, ρίχνουμε τις λεπτές λωρίδες στο μπωλ με το νερό. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το χρώμα των κυδωνιών αναλλοίωτο. Συνεχίζουμε με το επόμενο μισό κυδώνι, μέχρι να τελειώσουν όλα.
Τα σουρώνουμε, τα ζυγίζουμε (πρέπει να είναι 1 κιλό) και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα αρκετά βαθιά με 3 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε και από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός, τα βράζουμε για 15 λεπτά, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βράζουμε χωρίς καπάκι για 20-25 λεπτά περίπου. Αν βράσουμε το γλυκό σε πολύ δυνατή φωτιά, θα δέσει πιο γρήγορα το σιρόπι, αλλά ενδέχεται να μη βράσει τόσο καλά το κυδώνι. Ρίχνουμε το ξυνό 5 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς (3-4 ώρες τουλάχιστον) με σκεπασμένη κατσαρόλα και μετά αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
Ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι δεμένο όπως πρέπει. Αν δεν είναι, σουρώνουμε το κυδώνι σε τρυπητό και ξαναβράζουμε το σιρόπι για λίγο ακόμη μέχρι να το φέρουμε στο επιθυμητό σημείο. Στη συνέχεια ξαναρίχνουμε τα κομμάτια του γλυκού μέσα στο σιρόπι και τ΄αφήνουμε και πάλι να κρυώσει.
Μοιράζουμε το γλυκό σε βάζα, τα κλείνουμε καλά και μετά τ΄αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αν θέλουμε, πριν κλείσουμε τα βάζα, ρίχνουμε στο καθένα από 2-3 γαρύφαλλα. Δίνουν περισσότερο άρωμα στο γλυκό μας.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αν θέλουμε μαζί με το ξυνό, 5 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος, μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 φλ. τσ. ασπρισμένα αμύγδαλα χωρισμένα στη μέση. Σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα βάλουμε καθόλου γαρύφαλλα στα βάζα με το γλυκό.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πρέπει να διαλέγουμε κυδώνια με όσο το δυνατόν λιγότερο χνούδι και στίγματα. Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε το γλυκό κυδώνι είναι τα τέλη Οκτώβρη ή οι αρχές Νοέμβρη, τότε που τα κυδώνια είναι ακόμη μαλακά και τρυφερά. Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κυδώνια έχουν πηκτίνη κι γι΄αυτό όσο κρυώνει το γλυκό τόσο περισσότερο πήζει. Προσοχή λοιπόν στο πόσο πηχτό θ΄αφήσουμε το σιρόπι στο τέλος του βρασίματος.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο