Ενημέρωση
Loading
Ν
08
2011

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ (ΟΓΚΡΑΤΕΝ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Σεπτέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο Νο 5 ή 3
2 κ. σούπας βούτυρο

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο ή βούτυρο

1 κουτί τεμαχισμένα μανιτάρια

2 πράσινες μακριές πιπεριές ψιλοκομμένες

1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
600 ml κρέμα γάλακτος
2 ασπάδια αβγού
1 κύβος λαχανικών ή βοδινού
αλάτι
πιπέρι
2 φλ. τσ. διάφορα τυριά τριμμένα

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

5 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
7 κ. σούπας αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι, άσπρο πιπέρι
2 κρόκους αβγών
1 φλ.τσ. φέτα ή γραβιέρα τριμμένη

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια για 7-8 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Προσθέτουμε 2 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ βάζουμε σε μικρή κατσαρολίτσα μισό φλ. τσ. λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τις πιπεριές.

 

 

Στραγγίζουμε τα μανιτάρια καλά και τα προσθέτουμε στις πιπεριές. Ανακατεύουμε για λίγο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό και ξανά πάλι ανακάτεμα.

 

 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να δέσουν οι γεύσεις. Τώρα θα προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα 2 ασπράδια και θ΄αφήσουμε τη σάλτσα για ενάμισυ λεπτό ακόμη στη σιγανή φωτιά.

 

 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35Χ25εκ. και τοποθετούμε σ΄αυτό τα μισά μακαρόνια όμορφα στρωμμένα.

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά (2 φλ. τσ.). Ό,τι μας βρίσκεται στο σπίτι χρησιμοποιούμε.

Περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη σάλτσα της κατσαρόλας.

 

 

Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια προσέχοντας να μην εξέχουν καθόλου οι άκρες τους, για να μην υπάρχει φόβος να ξεροψηθούν στο ψήσιμο.

 

 

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: θα βάλουμε το γάλα να βράσει. Σε άλλη κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη να λιώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να κάψει γιατί τότε θα σβωλιάσει το αλεύρι μόλις το προσθέσουμε. Ρίχνουμε λοιπόν λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις ενωθεί όλο τ΄αλεύρι με το βούτυρο, αρχίζουμε να προσθέτουμε και το καυτό γάλα πάλι λίγο-λίγο. Η μπεσαμέλ είναι πετυχημένη όταν έχει μια λεία και ομοιόμορφη όψη. Ενδεχομένως να περισσέψει γάλα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τους κρόκους  και αφήνουμε για λίγο ακόμη να ψηθούν όλα τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς.

Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. Την περιχύνουμε με προσοχή πάνω στα μακαρόνια και τη στρώνουμε όσο πιο ομαλά γίνεται.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40-45 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσει το παστίτσιο κι από πάνω.

 

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά τουλάχιστον για να μπορεί να κοπεί όμορφα χωρίς να διαλυθούν τα κομμάτια του. Προσωπικά, προτιμώ να το ετοιμάσω 2-3 ώρες νωρίτερα, αφού κρυώσει καλά να το κόψω σε μερίδες και να το ξαναζεστάνω για το σερβίρισμα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα μανιτάρια σ΄αυτό το παστίτσιο. Μόνο που σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να τα τηγανίσουμε σε λίγο βούτυρο, όχι για πολύ, ίσα να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Θα τα βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα και θα τα προσθέσουμε στις σωταρισμένες πιπεριές.

 

Επειδή λέγεται παστίτσιο με τυριά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε ν΄αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε στη γέμιση λίγα ψιλοκομμένα αλλαντικά ή λεπτές ροδέλες από μαγειρεμένα λουκάνικα που έχουν περισσέψει από προηγούμενες μέρες. Π. χ. του ταιριάζουν καταπληκτικά μερικά (2-3)  τηγανητά τρικαλινά λουκάνικα. Θα τα πάρουμε όπως είναι κρύα από το ψυγείο, θα τα κόψουμε σε λεπτές ροδέλες και μόλις κατεβάσουμε τη σάλτσα με την κρέμα γάλακτος από τη φωτιά, θα τα ρίξουμε μέσα για να ζεσταθούν. Δεν φαντάζεστε τί νοστιμιά δίνουν σε όλο το φαγητό.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο