ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΡΟΛΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
4-5 μελιτζάνες μακριές
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ. σούπας τριμμένο κασέρι
2 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
2 κ. σούπας ketchup
αλάτι
αρκετό πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. γλ. κοφτό ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Τις αλατίζουμε και αφήνουμε να σταθούν για 30-40 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης που αναγράφονται παραπάνω. Πλάθουμε μπαλάκια και τα στιβάζουμε σε μια πιατέλα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι και τον τοματοχυμό να βράσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Ξεπλένουμε, στίβουμε ελαφρά τις μελιτζάνες στα χέρια μας και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
Σ΄ένα ταψάκι βάζουμε τη μισή σάλτσα.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι κιμά και το τοποθετούμε στην άκρη μιας μελιτζάνας. Τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε την άλλη άκρη με μια οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψάκι με την οδοντογλυφίδα προς τα πάνω. Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολό μελιτζάνας και το βάζουμε δίπλα στο προηγούμενο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα το ταψί μας και το βάζουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Οι μελιτζάνες ρολά αποτελούν ιδανικό μεζέ για ούζο ή κρασί. Σερβίρονται ζεστές και είναι ιδιαίτερα ορεκτικές όταν τις φτιάξουμε λίγο πικάντικες.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δεν πρέπει να παραβράσουμε τη σάλτσα γιατί τη χρειαζόμαστε αρκετά ρευστή στο ψήσιμο. Τα ρολά είναι πιο ορεκτικά όταν είναι μικρά, γι΄αυτό διαλέγουμε μακριές και στενές μελιτζάνες.