Ενημέρωση
Loading
Ο
25
2011

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Αύγουστος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ο χυμός από 1 1/2 μεγάλα λεμόνια
1 κύβος βοδινού

250ml ζεστό νερό

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρειαστούμε ένα ταψί 30Χ40εκ. περίπου, το οποίο - αν είναι δυνατόν - να έχει καπάκι. Αν δεν έχει, θα χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο.

Πλένουμε τις μπριζόλες και τις αραδιάζουμε στο ταψί.

 

 

 

Περιχύνουμε με το λάδι.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Γυρίζουμε τις μπριζόλες κι από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνουμε και πάλι, πασπαλίζουμε με ρίγανη επίσης.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

 

Διαλύουμε στο ζεστό νερό τον κύβο και προσθέτουμε το μείγμα στο ταψί.

 

 

 

Σκεπάζουμε με το καπάκι. Αν βάλουμε αλουμινόχαρτο, θα προσέξουμε ώστε να κλείσει καλά στις άκρες για να μην διαφεύγει ο ατμός στο ψήσιμο.

Φουρνίζουμε για μιάμισυ ώρα περίπου.

Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε σκεπασμένες και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά για να κάψει καλά, σκέτο χωρίς λάδι.

 

Τότε ανοίγουμε το καπάκι κι αφαιρούμε τις μπριζόλες από το ταψί.

 

 



 

 

Τοποθετούμε τις μπριζόλες δυο ή τρεις κάθε φορά και τις αφήνουμε για ενάμισυ έως δύο λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να κοκκινίσουν. Προσοχή, όχι περισσότερο!

 

 

 

Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με το ζωμό του ταψιού ξεχωριστά (αφού τον σουρώσουμε) σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας όσο θέλει. Τηγανητές πατάτες και σαλάτα εποχής αποτελούν  το απαραίτητο συμπλήρωμα!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Με τον τρόπο αυτό οι μπριζόλες λαιμού γίνονται ιδιαίτερα μαλακές και νόστιμες. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή και με άλλου είδους μπριζόλες (π.χ. χοιρινές κόντρα φιλέτο).

 


 

Οι μοσχαρίσιες θα χρειαστούν τουλάχιστον μισή ώρα επιπλέον ψήσιμο.

 

Μπορείτε να παραλείψετε φυσικά τη διαδικασία με το αντικολλητικό τηγάνι και να σερβίρετε κατευθείαν τις μπριζόλες από το φούρνο σε πιατέλα. Προσωπικά τις προτιμώ έτσι, γιατί μένουν εξαιρετικά μαλακές και ζουμερές.


Αν στην εκτέλεση της συνταγής δεν χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό τηγάνι, αλλά αρκεστούμε στο ν΄αφήσουμε τις μπριζόλες μας να κοκκινίσουν στο γκρίλ του φούρνου, τότε θα τις καταστρέψουμε γιατί θα στεγνώσουν υπερβολικά και θα χάσουν τη νοστιμιά τους.


Τον ζωμό του ταψιού μπορούμε να τον δέσουμε σε μια πολύ γευστική σάλτσα ως εξής: Σε 250 ml ζωμού προσθέτουμε 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί, όπου έχουμε διαλύσει 1 κ. γλ. κόρν φλάουρ και 2 κ. γλ. μουστάρδας. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μικρή κατσαρολίτσα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός, ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε αμέσως είτε με μπριζόλες φούρνου, είτε σαν συνοδευτικό σε διάφορα ψητά κρέατα (ρολό χοιρινό, μπιφτέκια φούρνου. κτλ.)


Διαφορετικά, μπορούμε να τον φυλάξουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε νοστιμότατη κρεατόσουπα ή σούπα λαχανικών. Φυσικά θα τον σουρώσουμε προηγουμένως.

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο