Ενημέρωση
Loading
Ο
24
2011

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΚΡΑΝΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Αγριολούλουδο του Γράμμου Τελευταία Ενημέρωση (13 Οκτώβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

Από το πανέμορφο "Αγριολούλουδο του Γράμμου", στο Πληκάτι Ιωαννίνων, μας προτείνουν μια πεντανόστιμη κι εύκολη στην παρασκευή της μαρμελάδα με άγρια κράνα του βουνού.



ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό ώριμα κράνα
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού νερό

1 κοφτό κ. γλ. ξυνό ή μια κ. σούπας γλυκόζη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα κράνα και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με το νερό. Ανακατεύουμε  και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.

 

Τότε θα προσθέσουμε τη ζάχαρη και θα συνεχίσουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμη μέχρι το σιρόπι να γίνεται "κορδόνι". Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως όταν η μαρμελάδα κρυώσει, θα πήξει περισσότερο.

Το ξυνό προστίθεται 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά.

Κατόπιν περνάμε τη μαρμελάδα  από τσαντίλα (λεπτό τουλπάνι) για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τις φλούδες  από τα βρασμένα κράνα. Στίβουμε γερά με τα χέρια για να πάρουμε όση το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα καθαρής μαρμελάδας.

Στη συνέχεια  την τοποθετούμε σε βάζα, τα κλείνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα για μερικές ώρες (μέχρι να κρυώσουν) και μετά μπορούμε να τα διατηρήσουμε και εκτός ψυγείου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να γίνει νόστιμη αυτή η μαρμελάδα πρέπει τα κράνα μας να είναι ώριμα. Κι αυτό γιατί τότε είναι πιο μαλακά και πιο γλυκά. Η κατάλληλη εποχή για να φτιαχτεί είναι τα τέλη Οκτώβρη, αλλά και πάλι, ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την περιοχή της Ελλάδας στην οποία βρισκόμαστε. Να τονίσουμε ακόμη πως τα κράνα έχουν πολύτιμες αντικαρκινικές ιδιότητες. Άρα, εκτός του ότι απολαμβάνουμε τη γεύση τους, φροντίζουμε και για την υγεία μας γενικότερα.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 
Plastic Electric

Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.

Μεγάλες Προσφορές 30%

 

Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα χρυσό

 

Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο μαύρο