ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ( για 20-22 τεμάχια)
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ή ανάμεικτος)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένες
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
ψίχα από 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (μουσκεμένες και στιμμένες ελαφρά στο χέρι)
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι
1 κ. γλ. κύμινο
λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
καυτή φριτούρα για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ
1/2 κουτί τοματάκι κονσέρβας
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί για τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο συμπαγές μείγμα. Πλάθουμε στα χέρια μας ένα-ένα τα σουτζουκάκια και στη συνέχεια τ΄αλευρώνουμε και τα στοιβάζουμε σε πιατέλα καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη.
Σε πλατύ τηγάνι ετοιμάζουμε αρκετή καυτή φριτούρα και τηγανίζουμε για λίγο τα σουτζουκάκια, ίσα-ίσα μέχρι να πιάσουν κρούστα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ ή άλλο κατάλληλο ταψάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο-190οC.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε μισό φλ. τσ. λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τις τριμμένες ντομάτες, μισό τοματάκι κονσέρβας, αλάτι και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στα σουτζουκάκια και τακτοποιούμε λίγο την επιφάνεια.
Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου για 15-20 λεπτά. Πρέπει το φαγητό μας να μείνει με μια πηχτή σάλτσα.
Τα πολίτικα σουτζουκάκια σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται υπέροχα με ατζέμ πιλάφι και σαλάτα μαρούλι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όλο το μυστικό στα σουτζουκάκια είναι το καλό ζύμωμα, τουλάχιστον για 5 λεπτά, μετά κατευθείαν πλάσιμο και τηγάνισμα. Αν αποφύγετε να τα τηγανίσετε αμέσως, θα πρέπει να τα φυλάξετε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη.
Αντί για τοματάκι κονσέρβας, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμμένο σε λίγο ζεστό νερό.