ΧΟΡΤΑ ΒΡΑΣΤΑ ΣΑΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Διάφορα χόρτα του βουνού (ραδίκια, ζοχοί, αντίδια, κτλ.)
αλάτι
χυμός λεμονιού
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από την προηγούμενη μέρα καθαρίζουμε καλά τα χόρτα από τα ξερά φύλλα και τα σκουπίδια που περιέχουν.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο καθαρό νερό. Θα μείνουν εκεί μέχρι την επομένη. Έτσι θα κατακαθίσει το περισσότερο, αν όχι όλο, χώμα που έχει κολλήσει πάνω τους.
Την άλλη μέρα μεταφέρουμε τα χόρτα σε καθαρή λεκάνη χωρίς ν΄ανακατέψουμε καθόλου το βρώμικο νερό, το οποίο και πετάμε στη συνέχεια. Τώρα θα μπορέσουμε εύκολα να πλύνουμε όλα τα χόρτα μαζί, από λεκάνη σε λεκάνη, γεμίζοντας καθε φορά με φρέσκο νερό. Θα χρειαστούν 4-5 πλυσίματα.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 10εκ. νερό και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε και τα χόρτα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαραθούν και να χαμηλώσουν λίγο τα χόρτα μας. Τότε θα συμπληρώσουμε τα κενά με βραστό νερό και θα τ΄αφήσουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, περίπου για δυόμισυ ώρες αν είναι μικρά και τρυφερά. Αν έχουμε ζοχούς ή άλλα μεγάλα και πιο σλκηρά άγρια χόρτα του βουνού, θα πρέπει να σιγοβράσουν για 4 ώρες περτίπου. Κάπου-κάπου ρίχνουμε βραστό νερό στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε τρυπητό.
Στη συνέχεια κρατάμε όσα θέλουμε για τη σαλάτα μας και τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων και τα διατηρούμε στον καταψύκτη. Όταν θα τα ξεπαγώσουμε θα μοιάζουν με φρέσκα. Τόσο καλά διατηρούνται!
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: τοποθετούμε τα χόρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος και τα κόβουμε σταυρωτά για να μπορούν να καταναλωθούν πιο εύκολα. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα χόρτα και αλατίζουμε ξανά. Συνοδεύουν ιδανικά ψάρια και θαλασσινά.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή στο χρόνο βρασμού, πολλές φορές τυχαίνει τα χόρτα να είναι πιο σκληρά απ΄ότι περιμέναμε.
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο